دهان و دندان | بهداشت و سلامت دهان و دندان چگونه است ؟
دهان و دندان : چگونه از دهان و دندان خود مراقبت کنیم ؟ مفهوم بهداشت دهان و دندان چیست ؟ در اینجا با مقاله ای درباره بهداشت و سلامت ، نکات مهم و اساسی در دهان و دندان در خدمت شما هستیم. با ما همراه باشید.
سلامت و بهداشت ، دهان و دندان
بهداشت دهان و دندان
بیشتر ما حداقل یک بار گذرمان به دندانپزشکی افتاده است و خوب میدانیم بدترین قسمت درست کردن دندان، تحمل صدای مته مانند دستگاههای دندانپزشکی نیست.
نکاتی مهم در سلامت و بهداشت دهان و دندان
بلکه دقیقه آن قسمتی است که سیلی هزینه گران درست کردن دندان روی گونه بیحس شدهمان میخورد و ما با کمال تعجب دردش را احساس میکنیم!
واقعیت این است که هزینههای دندانپزشکی اصلاً شوخیبردار نیستند و بر اساس نوع کاری که روی دندان انجام میشود طیف متنوعی را در برمیگیرند. راهحل چیست؟ اینکه خودمان قبل از فاجعه به داد خودمان برسیم و خود مراقبتی را آویزه گوشمان کنیم.
در همین راستا این مطلب را به دو محافظ دندان، یعنی دهان شویه و خمیردندان اختصاص دادیم تا با تأثیرهای هرکدامشان آشنا شوید و بدانید چطور هرکدام را به کار بگیرید تا کارتان به لحظه تلخ حساب کردن هزینه دندانپزشکی نرسد. درعینحال با نکات ضروری راجع به هرکدام بیشتر آشنا خواهید شد و از این به بعد هوشمندانهتر انتخاب خواهید کرد.
چطور خمیردندان خوب انتخاب کنید؟
بهترین روشی که میتواند باعث انتخاب خمیردندان خوب شود، این است که از دندانپزشکتان سراغش را بگیرید اما ازآنجاییکه متأسفانه بعضی از دندانپزشکان تبلیغ برندهای خاصی را میکنند، لازم است خودتان هم اطلاعات لازم را داشته باشید و محکمکاری کنید تا بتوانید با خیال راحت دست به انتخاب بزنید. هنگام انتخاب خمیردندان به ویژگیهای زیر دقت کنید:
۱٫ فلوراید داشته باشد: بزرگترین هدف خمیردندان جلوگیری از پوسیدگیهای دندانی است. به همین دلیل هم لازم است خمیردندانی را انتخاب کنید که بهطور واضح روی آن نوشته شده باشد «حاوی فلوراید».
۲٫ به طعم دقت کنید: : انواع خمیر دندان از جمله زغالی و جرم گیر ، ژلهای یا معمولی همگی وظیفه مراقبت از دندانهای شما را دارند. نمیتوانید از خمیردندانی استفاده کنید که از طعم یا بوی آن خوشتان نمیآید یا باعث حساس شدن دندانهایتان میشود. هزینه برای تغییر خمیردندان خیلی بهتر از هزینه برای پر کردن دندان است، خمیر دندانی بخرید که برای دندانتان مناسب باشد.
۳٫ از مکان معتبر تهیه کنید: این روزها حتی دستفروشها هم خمیردندان میفروشند؛ خمیردندانهایی که معلوم نیست اصل هستند یا نه و اصلاً بهداشتی هستند یا غیربهداشتی. به همین دلیل هم نباید گول قیمت پایینتر را خورد و به این بهانه خرید کرد. کمی بیشتر هزینه کنید اما از جاهای معتبر خمیردندان بخرید تا نگران مبتلا شدن به بیماریهای دهان و لثه نباشید.
۴٫ خمیردندان جرمگیر انتخاب کنید: اگر سیگار میکشید یا زیاد چای و قهوه مینوشید احتمالاً تا الآن متوجه شدهاید که این کارها روی رنگ دندانهایتان تأثیر گذاشتهاند و آنها دیگر به سفیدی سابق نیستند. برای برگرداندن سفیدیشان با مشورت دندانپزشکتان یک یا چند بار در هفته از خمیردندانهای سفیدکننده یا جرمگیر استفاده کنید.
یادتان باشد استفاده بیرویه از این نوع خمیردندانها ممکن است به مینای دندان آسیب برساند. به قول بعضی دندانپزشکها: «دندان سفید همیشه سالم نیست.»
چقدر خمیردندان روی مسواکم بگذارم؟
اگر جزو کسانی هستید که تمام دانههای فرچه مسواک را با خمیردندان میپوشانید و فکر میکنید هر چه خمیردندان بیشتر باشد، دندانهایتان تمیزتر میشوند، باید بدانید اشتباه میکنید. خمیردندان بیشتر به معنی ترشح بزاق بیشتر و همینطور سوزش بیشتر است. هر دوی اینها هم منجر به عجله در مسواک زدن و زود شستن دندانها میشوند.
برای جلوگیری از این اتفاق و درست مسواک زدن مقدار معقولی از خمیردندان را به دو بخش تقسیم کنید. نیمی از آن را برای شستن دندانهای بالا مورداستفاده قرار دهید و بعد از مسواک کردنشان، نیم دیگر خمیردندان را روی مسواک بگذارید و سراغ دندانهای پایین بروید.
این مقدار باید به اندازهای باشد که سطح دندانها را پوشش دهد و حرکت مسواک روی آنها را آسانتر کند.
بهترین مسواک برای شما کدام است؟
به خاطر داشته باشید اگر خمیردندان خوبی داشته باشید اما مسواکتان مناسب نباشد یک جای کارتان آنقدر میلنگد تا راهتان را به دندانپزشکی باز کند. این روزها انواع و اقسام مسواکهای خوب از برندهای خوب موجود هستند که هر کدام به کار نوعی از دندانها میآیند.
مثلاً مسواکهای نرم برای دندانهای حساس مناسب هستند، مسواکهایی با فرچه کوچک به کار تمیز کردن دندانهای انتهایی که دسترسی به آنها آسان نیست میآیند و مسواکهای برقی برای تمام انواع دندانها مناسب هستند.
کافی است بهترین مدل های مسواک برقی را بشناسید یا بدانید کدام مدل مسواک معمولی برای شما مناسب است تا گام دیگری برای سالم نگه داشتن دندانهایتان بردارید. میتوانید . مسواک های توصیه شده توسط پزشکان را در نیز در این لینک مشاهده کنید.
دهان شویه واقعاً به درد میخورد یا نه؟
خیلیها نسبت به دهان شویهها چندان خوشبین نیستند و استفاده از آنها هنوز برایشان جا نیفتاده است؛ به همین دلیل هم نتیجه ت حقیقاتی که توسط «واشنگتنپست» منتشر شده به کارشان میآید، اما بهترین انواع دهان شویه معمولا تاثیر بسیار مطلوبی بر بهداشت دهان و دندان دارند.
به گزارش واشنگتنپست به دو گروه از افراد مورد آزمایش در یک تحقیق، مسواک، نخ دندان و خمیردندان یکسان داده شد اما نوع دهانشویههایشان با هم فرق داشت. یکی از گروهها مادهای دریافت کردند که در حقیقت دهان شویه نبود اما آنها فکر میکردند دهانشویه است و گروه دیگر از دهان شویه واقعی استفاده کردند.
پس از شش ماه پوسیدگیهای دندانی گروهی که از دهان شویه واقعی استفاده کرده بودند نسبت به گروه دیگر تا ۲۶ درصد کاهش پیدا کرد و مشکلات خونریزی لثههایشان هم کمتر شد؛ بنابراین استفاده از دهان شویه واقعاً در سلامت دندانها مؤثر است.
نکات مهم در انتخاب و استفاده از دهان شویه چیست؟
برای انتخاب دهانشویه مناسب باید به چند نکته مهم دقت داشته باشید:
۱٫ برند معتبر انتخاب کنید: درست مثل خمیردندان، دهانشویه را هم باید از جای معتبر و برند قابلاعتماد تهیه کنید.
۲٫ الکل نداشته باشد: دهانشویههای حاوی الکل دهان را خشک و دندانها را مستعد پوسیدگی میکنند. حتماً توجه داشته باشید دهانشویه شما فاقد الکل باشد.
۳٫ با آب نشویید: بعد از استفاده از مسواک، خمیردندان و نخ دندان همیشه مقداری جرم روی لثه و زبان باقی میماند. جاهایی از دندانها هم هستند که دسترسی به آنها سخت است. دهانشویه برای پاک کردن جرمهای باقیمانده انتخاب خوبی است؛ فقط دقت داشته باشید نباید بلافاصله بعد از استفاده از دهانشویه دهانتان را با آب بشویید.
بالاخره خمیردندان بهتر است یا دهانشویه؟
با توجه به نکاتی که تا اینجا گفتیم احتمالاً دیگر خودتان جواب را میدانید! خمیردندان و دهانشویه مکمل هم هستند و بههیچوجه نباید استفاده از یکی را جایگزین دیگری کرد. سر دندانتان سلامت!
اهمیت بهداشت دهان و دندان
بیشتر شما میدانید که بهداشت ضعیف دندانها باعث پوسیدگی دندان، بیماری لثه و بوی بد نفس میشود اما احتمالا نمیدانید که مسواک نزدن پیامدهای خیلی جدی تری برای سلامتی مان دارد
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، چه بیماریهایی ایجاد میکند؟
تحقیقات نشان میدهند عدم رعایت بهداشت دهان و دندان نتیجه ای فراتر از پوسیدگی دندان به دنبال خواهد داشت.
بیشتر شما میدانید که بهداشت ضعیف دندانها باعث پوسیدگی دندان، بیماری لثه و بوی بد نفس میشود اما احتمالا نمیدانید که مسواک نزدن پیامدهای خیلی جدی تری برای سلامتی مان دارد. در اینجا با بیماریهایی مختلفی که حاصل عدم سلامت دهان و دندان هستند، آشنا میشوید:
درباره بهداشت دهان و دندان
بیماری آلزایمر
در پژوهشی که در سال ۲۰۱۰ منتشر شد، محققان دانشگاه نیویورک با بازبینی ۲۰ ساله داده ها دریافتند بین التهاب لثه و بیماری آلزایمر ارتباط وجود دارد. اگر چه تعداد شرکت کنندگان این پژوهش نسبتا کم بود. محققان داده های به دست آمده از ۱۵۲ سوژه را که در Glostrop Aging Study شرکت کرده بودند، آنالیز کردند. این تحقیقات که از داده های آن استفاده شد به بررسی روانشناختی، پزشکی و سلامت دهان در زنان و مردان دانمارکی پرداخته بود و ۲۰ سال به طول انجامید (در سال ۱۹۸۴ که شرکت کننده ها به بالای ۷۰ سال رسیدند، به پایان رسید).
در آن دسته از شرکت کنندگان این پژوهش که التهاب لثه داشتند، احتمال نمره ضعیف در تست شناختی ۹ برابر بیشتر از سایرین بود. با این که این پژوهش فاکتورهای محدود کننده احتمالی مانند چاقی، مصرف سیگار و از دست دادن دندان که ارتباطی با التهاب لثه نداشته است را نیز لحاظ کرده است، باز هم ارتباط محکمی بین ضعف عملکرد شناختی و التهاب لثه مشاهده میشود.
در سال ۲۰۱۳ محققان انگلیسی دانشگاه لنکشایر مرکزی، یافته های این پژوهش را با مقایسه نمونه های مغزی ده بیمار زنده مبتلا به آلزایمر با ده نمونه مغزی از افراد سالم بسط دادند. آنالیزها نشان داد که باکتری پرفیروموناس ژینژیوالیس در نمونه های مغز افراد مبتلا به آلزایمر وجود داشت اما در نمونه های افرادی که آلزایمر نداشتند، دیده نشد. نکته جالب این یافته ها این است که این باکتری در بیماری مزمن لثه دیده میشود.
این گروه تحقیقاتی این تحقیقات را در سال ۲۰۱۴ با پژوهش جدیدی بر روی موشها دنبال کرد که نتایج آن در Journal of Alzheimer’s Disease منتشر شد. گفتگویی با مولف این مقاله دکتر سیم کی سینگرائو در این راستا انجام شده است.
دکتر سینگرائو میگوید شواهد علمی کافی وجود دارد که نشان میدهد دو مورد از سه باکتری عامل بیماری لثه جنبنده هستند و قادرند حرکت کنند و نمونه های آن در بافت مغز دیده شده است. دکتر سینگرائو توضیح میدهد: “این باکتریهای جنبنده میتوانند از دهان به نواحی دیگر منتقل شوند و از طریق دو مسیر اصلی وارد مغز شوند. این باکتریها میتوانند از قابلیت حرکت خود برای وارد شدن به مغز استفاده کنند. یکی از مسیرهایی که آنها برای حرکت استفاده میکنند، خزیدن در طول عصبهایی است که از ریشه دندانها به مغز متصل هستند. مسیر دیگر ورود غیر مستقیم به مغز از طریق سیستم گردش خون است. ”
وی توضیح میدهد در بیمارانی که خونریزی لثه دارند هر مرتبه که دهانشان را تمیز میکنند و حتی زمانی که غذا میخورند، باکتریهای عامل بیماری لثه وارد جریان خون میشوند.
دکتر سینگرائو میگوید: “به ویژه باکتریهای پرفیروموناس ژینژیوالیس هنگامی که در جریان خون قرار میگیرند، به جای پیاده شدن از اتوبوس سلول قرمز خون، مسیرهای اتصال و بالا رفتن از سلولهای قرمز خون را پیدا کرده و در مغز پیاده میشوند چرا که بازرسی سیستم ایمنی در آنجا وجود ندارد و از این ناحیه به راحتی گسترش پیدا میکنند. به علاوه در افراد مسن تر رگهای خونی بزرگتر شده و احتمال نشت آنها بیشتر میشود. ”
“مقاله منتشر شده تایید میکند همین که موشها به بیماری لثه مبتلا شدند و این باکتری در دهان آنها دیده شد، راه خود به مغز را پیدا کرد. به علاوه فرضیه ما با نتایج اخیر که نشان میدهند مواد شیمیایی آزاد شده توسط سیستم ایمنی مغز در پاسخ به این باکتری، باعث آسیب غیر عمدی به نورنهای عملکردی در مغز در ناحیه مربوط به حافظه میشود، تقویت شد. ”
سرطان پانکراس
یک گروه تحقیقاتی از دانشکده سلامت عمومی هاروارد در بوستون در سال ۲۰۰۷ شواهد محکمی ارائه دادند که ارتباط بین بیماری لثه و سرطان پانکراس را نشان میدهد.
نوع التهاب لثه مرتبط با سرطان پانکراس در این تحقیقات پریودنتیت بود که بر بافتهایی تاثیر میگذارد که تکیه گاه دندان هستند و بیمار شدن آنها میتواند منجر به از دست دادن استخوان اطراف قاعده دندان شود.
نوع مهم دیگر بیماری لثه ژینژیویت است که بافت اطراف دندان ملتهب میشود اما ارتباطی بین آن با افزایش خطر سرطان دیده نشد. با این حال ژینژیویت در صورتی که درمان نشود به پریودنتیت تبدیل میشود. ژینژیویت زمانی اتفاق می افتد که به علت ضعیف بودن بهداشت، باکتریهای موجود در پلاک اطراف قاعده دندان تجمع میکنند.
محققان هاروارد با بررسی داده های بیماری لثه از Health Professionals Follow-Up Study که دربردارنده گروهی بیش از ۵۱۰۰۰ مرد بود و از سال ۱۹۸۶ آغاز شد، دریافتند که مردانی که سابقه بیماری لثه داشتند ۶۴ درصد بیشتر از دیگران در خطر سرطان پانکراس قرار داشتند.
افزایش خطر سرطان پانکراس در این گروه در مردانی که اخیرا دندانی از دست داده بودند در بیشترین حد قرار داشت. با این حال این پژوهش نتوانست ارتباطی بین مشکلات دیگر سلامت دهان مانند پوسیدگی دندان و سرطان پانکراس پیدا کند.
محققان بیان میدارند که بین مقدار زیاد ترکیبات سرطان زای موجود در دهان افرادی که بیماری لثه دارند و خطر سرطان پانکراس ممکن است ارتباطی وجود داشته باشد. استدلال آنها این است که این ترکیبات به نام نیتروزامینها ممکن است با مواد شیمیایی بلعیده شده در شکم که محیط مساعدی برای رشد سرطان پانکراس است، واکنش بدهند.
با این حال مطالعات پیوسته این گروه تحقیقاتی در سال ۲۰۱۲ نتوانست اثبات کند باکتریهای پریودنتیت آیا عامل سرطان پانکراس هستند یا حاصل آن، بلکه تنها توانست ثابت کند این دو ارتباط دارند.
مولف این مقاله دومینیک میکاد میگوید: “این یک فاکتور خطر به حساب نمی آید اما احساس اطمینان بیشتری پیدا میکند که چیزی در این رابطه وجود دارد که باید بهتر آن را بشناسیم.”
بیماری قلبی
شاید ارتباط بین بیماری قلبی و بهداشت دهان شناخته شده تر از موارد دیگر این فهرست باشد. در سال ۲۰۰۸ مقاله ای از گروه تحقیقاتی دانشگاه بریستول انگلستان و کالج جراحان رویال در دوبلین ایرلند منتشر شد که نشان میداد افرادی که به واسطه بهداشت ضعیف دهان خونریزی لثه دارند، در خطر بیشتر بیماری قلبی قرار دارند.
این محققان دریافتند که خطر بیماری قلبی به این علت در افرادی که خونریزی لثه دارند افزایش می یابد که باکتریهای دهان میتوانند وارد جریان خون شده و به پلاکتها بچسبند و موجب تشکیل لخته شوند. لخته جریان خون به قلب را دچار اختلال میکند و میتواند حمله قلبی را به دنبال داشته باشد.
دکتر استیو کریگان از کالج جراحان رویال میگوید: دهان احتمالا آلوده ترین بخش بدن انسان است. ۷۰۰ نوع مختلف باکتری در دهان همزمان زندگی میکنند. پروفسور هوارد جنکینسون از دانشگاه برستول میگوید:
“بیماری قلبی عروقی در حال حاضر قاتل شماره یک دنیای غرب است. باکتریهای دهان مانند استرپتوکوک گوردونی و استرپتوکوک سانگوئینیس عاملهای عفونی شایع هستند و ما اکنون دریافته ایم که عفونتهای باکتریهایی یک عامل خطر مستقل برای بیماری قلبی به حساب می آید. ”
محققان دانشگاه بریستول نحوه تعامل باکتریها با پلاکتها را با تقلید فشار داخل رگهای خونی و قلب بررسی کردند و دریافتند که باکتریها از پلاکتها به عنوان مکانیسم دفاعی استفاده میکنند.
باکتریها با به هم چسباندن و دسته کردن پلاکتها، سپری پیرامون خود ایجاد میکنند. این پلاکتها از باکتریها در مقابل حمله سلولهای ایمنی محافظت میکنند و بنابراین باکتریها کمتر توسط آنتی بیوتیکها شناسایی میشوند.
اگر چه برخی از ارتباطهایی که در این مطالعه روشن شد هنوز تحت بررسی قرار دارد اما امری که مسلم است این است که بهداشت مناسب دهان برای کاهش خطر انواع بیماریها اهمیت بسزایی دارد.
انجمن دندانپزشکان امریکا توصیه میکند که دو مرتبه در روز و هر بار به مدت ۲ دقیقه باید مسواک بزنیم. همچنین این انجمن توصیه میکند بر اهمیت استفاده از نخ دندان به صورت روزانه و شستشوی دهان با دهان شویه تاکید شود.
گروه تحقیقاتی نیویورک با مقایسه عملکرد شناختی در سن ۵۰ و ۷۰ سالگی دریافتند که بیماری لثه در سن ۷۰ سالگی ارتباط تنگاتنگی با ضعف عملکرد شناختی داشت.
در آن دسته از شرکت کنندگان این پژوهش که التهاب لثه داشتند، احتمال نمره ضعیف در تست شناختی ۹ برابر بیشتر از سایرین بود. با این که این پژوهش فاکتورهای محدود کننده احتمالی مانند چاقی، مصرف سیگار و از دست دادن دندان که ارتباطی با التهاب لثه نداشته است را نیز لحاظ کرده است، باز هم ارتباط محکمی بین ضعف عملکرد شناختی و التهاب لثه مشاهده میشود.
در سال ۲۰۱۳ محققان انگلیسی دانشگاه لنکشایر مرکزی، یافته های این پژوهش را با مقایسه نمونه های مغزی ده بیمار زنده مبتلا به آلزایمر با ده نمونه مغزی از افراد سالم بسط دادند. آنالیزها نشان داد که باکتری پرفیروموناس ژینژیوالیس در نمونه های مغز افراد مبتلا به آلزایمر وجود داشت اما در نمونه های افرادی که آلزایمر نداشتند، دیده نشد. نکته جالب این یافته ها این است که این باکتری در بیماری مزمن لثه دیده میشود.
این گروه تحقیقاتی این تحقیقات را در سال ۲۰۱۴ با پژوهش جدیدی بر روی موشها دنبال کرد که نتایج آن در Journal of Alzheimer’s Disease منتشر شد. گفتگویی با مولف این مقاله دکتر سیم کی سینگرائو در این راستا انجام شده است.
دکتر سینگرائو میگوید شواهد علمی کافی وجود دارد که نشان میدهد دو مورد از سه باکتری عامل بیماری لثه جنبنده هستند و قادرند حرکت کنند و نمونه های آن در بافت مغز دیده شده است. دکتر سینگرائو توضیح میدهد: “این باکتریهای جنبنده میتوانند از دهان به نواحی دیگر منتقل شوند و از طریق دو مسیر اصلی وارد مغز شوند. این باکتریها میتوانند از قابلیت حرکت خود برای وارد شدن به مغز استفاده کنند. یکی از مسیرهایی که آنها برای حرکت استفاده میکنند، خزیدن در طول عصبهایی است که از ریشه دندانها به مغز متصل هستند. مسیر دیگر ورود غیر مستقیم به مغز از طریق سیستم گردش خون است. ”
وی توضیح میدهد در بیمارانی که خونریزی لثه دارند هر مرتبه که دهانشان را تمیز میکنند و حتی زمانی که غذا میخورند، باکتریهای عامل بیماری لثه وارد جریان خون میشوند.
دکتر سینگرائو میگوید: “به ویژه باکتریهای پرفیروموناس ژینژیوالیس هنگامی که در جریان خون قرار میگیرند، به جای پیاده شدن از اتوبوس سلول قرمز خون، مسیرهای اتصال و بالا رفتن از سلولهای قرمز خون را پیدا کرده و در مغز پیاده میشوند چرا که بازرسی سیستم ایمنی در آنجا وجود ندارد و از این ناحیه به راحتی گسترش پیدا میکنند. به علاوه در افراد مسن تر رگهای خونی بزرگتر شده و احتمال نشت آنها بیشتر میشود. ”
“مقاله منتشر شده تایید میکند همین که موشها به بیماری لثه مبتلا شدند و این باکتری در دهان آنها دیده شد، راه خود به مغز را پیدا کرد. به علاوه فرضیه ما با نتایج اخیر که نشان میدهند مواد شیمیایی آزاد شده توسط سیستم ایمنی مغز در پاسخ به این باکتری، باعث آسیب غیر عمدی به نورنهای عملکردی در مغز در ناحیه مربوط به حافظه میشود، تقویت شد. ”
نکته های سلامت دهان و دندان
دهان و دندان | بهداشت و سلامت دهان و دندان چگونه است ؟
منبع : سلامتی / shafagostar.com