مراقبت پوست چرب | چگونه از پوست های چرب محافظت کنیم ؟
مراقبت پوست چرب : چگونه از پوستهای چرب مراقبت کنیم ؟ راه های محافظت از پوست صورت چرب چیست ؟ در اینجا با مقاله ای درباره پوست و مو ، راه های محافظت از پوستهای چرب در خدمت شما هستیم. با ما همراه باشید.
مراقبت از پوست چرب و حساس
پوست چرب چه ویژگی هایی دارد و چه عواملی آن را بوجود می آورد؟
به نظر می رسد ما همیشه به دنبال ویژگی هایی ظاهری هستیم که نداریم . اگر موهایمان صاف است، آرزو می کنیم موهایی مجعد یا فر داشتیم. کسانی که موهای فر دارند ، وقت و پول زیادی را صرف لخت کردن موهای خود می کنند.
این طرز فکر درباره ی نوع پوست نیز صدق می کند. آنهایی که پوست خشکی دارند در آرزوی داشتن پوستی چرب هستند و افراد با پوست چرب دنبال راهی برای از بین بردن این چربی و براقی پوست خود می گردند. معمولا افراد با پوست چرب از منافذ باز پوست خود شکایت دارند. یکی از خوانندگان مطالب وب سایت نیز در پیامی می گوید ” با گذشت تنها یک ساعت از شست و شو و پاکسازی صورتم همان چربی و براقی همیشگی روی پوستم نمایان می شود .”
اگر بخواهیم مشکلات پوست چرب را به طور خلاصه بیان کنیم ، براق بودن و منافذ باز پوست کفایت می کند. آیا راهی برای خلاص شدن از این مشکل وجود دارد ؟ ما چند راهکار ساده برای شما داریم . اما اول باید به بررسی پوست چرب بپردازیم :
پوست چرب چیست ؟
برخی فکر میکنند پوستی چرب دارند. اما در واقع جنس پوست آنها مختلط است و چربی تنها روی بینی، پیشانی و اطراف چانه وجود دارد. ویژگی های واقعی پوست چرب از این قرار هستند :
هر لحظه و هر جا چرب و براق است . ضخیم و زمخت دیده می شود . منافذ باز دارد . گاه و بی گاه جوش می زند .
یکی از راه هایی که می توانید به وسیله ی آن نوع پوست خود را تشخیص دهید این است که صبح پوست را با یک پاک کننده ی ملایم بشویید، آن را خشک کنید ، از استفاده از هر گونه وسایل آرایشی و لوسیون بپرهیزید و برای یک یا دو ساعت صبر کنید . حال وقتی به پوست خود در آینه نگاه کنید ، اگر پوست براق و پوشیده از چربی باشد، نوع پوست شما چرب است . اگر گونه هایتان خشک اما پیشانی و بینی شما براق و چرب باشد . پوست در دسته ی مختلط قرار می گیرد .
چه عواملی موجب چربی بیش از حد پوست می شوند ؟
پوست چرب به دلیل کارکرد بیش از حد غدد سباسه و تولید چربی بیش از حد در پوست بوجود می آید. داشتن پوست چرب اغلب ارثی است. بدین معنا که اگر یکی از والدین و یا هر دو پوست چرب داشته باشند ، پوست فرزند نیز به احتمال زیاد چرب خواهد بود. علاوه بر این ، اگر پوست در معرض مواد و یا آلودگی قرار بگیرد که تعادل تولید چربی را در آن به هم بزند ، چرب خواهد شد.
مشکلات مرتبط با چربی بیش از حد پوست
اگر پوست شما چرب است ، احتمالا این مشکلات را دارید :
گرفتگی منافذ باز پوست : چربی زیاد موجب گرفتگی منافذ با آلودگی می شود . برق پوست : پوست چرب ظاهری درخشنده و براق دارد. از بین رفتن مواد آرایشی روی پوست : برای شما نگه داشتن مواد آرایشی برای مدت تنها چند ساعت کار دشواری است و معمولا مجبور به تجدید آرایش خود می شوید.
اما خبر خوب اینکه پوست های چرب دیرتر پیر می شوند . به همین خاطر وقتی وارد دهه ی چهل زندگی خود می شوید ، خدا را به خاطر داشتن این نوع از پوست شکر می کنید !
از پوست چرب چگونه باید مراقبت کرد؟
پوست از بدن در برابر عوامل خارجی محافظت میکند و از آن مهم تر اگر پوست وجود نداشته باشد یا ظریف باشد بدن زیبایی اش را از دست میدهد و چه زیبا که خداوند انسان را به چنین حکمتی آفریده است.زمانی که پوست یک نفر چرب میشود دیگر فرد آرام و قرار ندارد و دلیلش هم این است که پوست چرب بصورت وسواس به جان انسان می افتد.
«در تقسیمبندی پوستها آنها را به خشک، معمولی و چرب تقسیم میکنیم؛ البته پوستهای مختلط هم وجود دارد. در این حالت ممکن است پوست صورت فرد چرب باشد اما پوست بدنش خشک باشد یا حتی در خود صورت ممکن است نقاطی از آن چرب و نقاطی خشک باشد. بهعبارتی پوست میتواند در نقاط مختلف بدن از نظر درجه چربی و خشکی متفاوت باشد. آنها که پوست صورت چربی دارند، قسمت مرکزی صورتشان یعنی ناحیه بین دو ابرو، بینی یا اطراف دهانشان به نسبت قسمتهای بیرونی صورتشان، چربتر است»دکتر الهیار طاهری،متخصص پوست، مو و زیبایی با این تعریف کلی سراغ مسأله روشهای نگهداری از پوست میرود
و ادامه میدهد: «هر پوستی متناسب با شرایطی که دارد مراقبت خاص خودش را میخواهد. مانند گلی که از گلفروشی میگیرید و گاهی باید آن را هر روز و گاهی یک هفته در میان آب بدهید و… پوست هم همینطور است و حالا پوستهای چرب شکل ویژه و متفاوت نگهداری و مراقبتی خودشان را دارند».
اسکراب پوست چرب
اگر میخواهید درباره پوستهای چرب و چگونگی رفتار با آنها بدانید، ادامه صحبتهای این متخصص پوست را بخوانید.
باورهای اشتباه قدیمی
در مورد پوستهای چرب باورهایی وجود دارند که اثباتشده نیستند و نمیتوان آنها را مستند دانست. برای مثال یکی از رایجترینهایشان این است که پوستهای چرب پیرشدنی نیستند. این مسأله به شکل علمی هنوز ثابتشده نیست و نمیتوان گفت واقعاً پروسه پیری پوست در افرادی با پوست چرب به تعویق میافتد. از طرف دیگر چرب بودن پوست به شکل مستقیم ربطی به غذای چرب ندارد و اینطور نیست که بگوییم اگر غذای چرب بخوریم، پوستمان چرب میشود. این دو مقوله کاملاً از هم جدا هستند.
چرا پوست چرب میشود؟
چرب بودن پوست ناشی از دو مسأله اصلی هورمون و ارث است؛ در کنار آنها بعضی عوامل محیطی هم نقش دارند. برای مثال خانمهایی که قرص ضد بارداری مصرف میکنند، آلودگی هوا، شرایط اقلیمی بد مانند گرما، رطوبت و شدت اشعه ماوراء بنفش و… میتوانند پوست را چرب کنند، اما ارث و هورمون مهمترین دلایل چرب شدن پوست میشوند.
نقش هورمونهای مردانه
در میان هورمونهایی که نقش خاصی در چرب شدن پوست دارند باید به آندروژن یا همان هورمون مردانه اشاره کرد. در واقع باید گفت ذات دستهبندی چرب یا خشک بودن پوست از دوره بلوغ به بعد مشخص و تثبیت میشود. یعنی زمانیکه هورمونهای مردانه شروع به فعالیت میکنند. هنگامیکه صفات ثانویه جنسی بروز میکنند، هورمونهای مردانه فعال شده و باعث چربی پوست میشوند که هم در خانمها و هم آقایان وجود دارد و بعد از بلوغ این صفت پوستی با افراد میماند.
تفاوت رطوبت و چربی پوست
نکته مهمیکه باید به آن توجه کرد این است که رطوبت و چربی پوست دو مقوله مجزا هستند و ربطی به هم ندارند. ممکن است فردی پوستش چرب باشد اما رطوبت نداشته باشد. رطوبت پوست متأثر از وجود اسیدهای آمینهای است که در سطح پوست ساخته میشوند و مانند اسفنج آب را به خود جذب میکنند. قاعدتاً چربی پوست ربطی به این پروسه ندارد اما به نوعی پوست های چرب میتوانند رطوبت بیشتری را حفظ کنند.
رابطه پوست چرب و آکنه
پوستهای چرب مراقبتهای خاص خود را دارند و صاحبان این نوع پوست باید بیشتر به سلامت پوست خود اهمیت بدهند. به هر حال پوستهای چرب مستعد ایجاد جوش هستند زیرا یکی از معیارهای اصلی جوش در صورت و بدن عامل سبوره یا ترشح چربی است. در زخم معده اصطلاحی است که گفته میشود «اگر اسیدی نباشد، زخمیهم وجود ندارد»؛ در پوست هم میگوییم «اگر سبوم نباشد، آکنه و جوشی هم وجود ندارد». عمدتاً افرادی که دچار آکنه وجوش میشوند پوستهای چرب دارند.
افراط و تفریط در شستوشوی پوست
از شواهد امر کاملاً میتوان فهمید که پوستهای چرب نیاز به شستوشوی بیشتری نسبت به سایر انواع پوست دارند تا بتوانند منافذ غدد چربی را بازبگذارند که چربیها بیرون آمده و منجر به انسداد منافذ نشود. زیرا بسته شدن این منافذ یعنی تجمع چربی زیر پوست که منجر به بروز جوشهای زیرپوستی و بعد هم جوشهای قرمز و التهابی میشود. البته به این معنی نیست که این افراد باید روزی ۵، ۶ بار پوست صورتشان را بشویند زیرا شستن بیش از حد هم مکانیزمی جبرانی ایجاد میکند که باعث میشود ترشح چربی صورت بیشتر شود. شستن صورت باید در حد متعادل باشد و افراطی و تفریطی نباشد. روزی دو یا نهایت سه بار شستوشو کافی است.
مرطوبکنندههای پوستهای چرب
پوستهای چرب هم نیاز به مرطوبکننده دارند اما نوع مرطوبکننده آنها متفاوت است. مرطوبکننده پوستهای چرب باید غیرکومدوژنیک باشد. یعنی باعث ایجاد کومدون یا همان جوشهای زیرپوستی نشود. از طرفی باید غیرآکنوژنیک باشد یعنی باعث ایجاد آکنه هم نشود. در محصولات زیبایی مانند ضدآفتابها و مرطوبکنندهها، ترکیباتی وجود دارند مانند لانولین که ویژگی انسداد مجاری چربی در آنها بیشتر است. بنابراین در کرمها و محصولات مخصوص پوستهای چرب لانولین یا موادی که تأثیر مشابهی دارند، حذف میشوند. از طرفی آکنه ژنتیک یا کومدوژنیک بودن محصول با درصدهایی مشخص میشود. اگر محصول این ویژگیها را نداشته باشد که هیچ اما اگر ایجادکننده آکنه یا کومدون باشد، توانایی آن را با درصد مشخص میکنند که افراد میتوانند با توجه به آن دست به انتخاب بزنند.
محصول فاقد چربی نداریم
محصولاتی که به عنوان فاقد چربی (Oil Free) عرضه میشوند، هیچوقت صد درصد فاقد چربی نیستند و بهتر است آنها را با عنوان حاوی چربی کنترلشده عرضه کنند؛ زیرا همین محصولات هم مقداری چربی دارند. برای مثال یک ضدآفتاب فاقد چربی هم حدود ١٣ تا ١۴درصد چربی دارد. البته چربی ترکیبی در آنها کومدوژنیک یا آکنهژنیک نیستند.
نکتههای مراقبتی پوستهای چرب
١- از ضدآفتاب با چربی کنترلشده استفاده کنید.
٢- مصرف ویتامینهای گروه B را در رژیم غذاییتان جای بدهید.
٣- سبزیجات و میوهها را بیشتر مصرف کنید.
۴- از لبنیات کمچرب غافل نشوید؛ زیرا مصرف لبنیات کمچرب در ترشح سبوم نقش قابلتوجهی دارند.
۵- اگرچه گفتیم رابطه مستقیمی بین غذاهای چرب و چربی پوست وجود ندارد اما باید مصرف این نوع غذاها و سرخکردنیها را قطع یا خیلی محدود کنند. این مواد غذایی در درازمدت فرد را چاق میکنند. بهعبارتی بافت چربی در بدن افراد چاق بیشتر است که منبعی برای تولید آندروژن میشود. در آن زمان هورمونهای مردانه باعث ترشح سبوم میشود.
۶- مصرف نوشابههای گازدار و قندی را ترک کنید.
٧- سیگار نکشید زیرا سیگار عامل ترشح کورتون از بدن است و میتواند تأثیرات منفی در ترشح چربی داشته باشد.
٨- شیرینیجات، تنقلات و فستفود را خیلی کم و محدو مصرف کنید.
٩- خواب و استراحت کافی داشته باشید. خواب نقش مهمی در تعادل هورمونهای بدن دارد. اگر فرد خواب خوبی نداشته باشد، شکل ترشح کورتون از بدن وی غیرطبیعی و بیش از حد میشود. به طور طبیعی ترشح کورتون صبحها در بدن ما وجود دارد که نیازی حتمی است اما در افرادی که خواب کافی و خوبی ندارند و میتواند عامل ترشح غیرطبیعی کورتون شود که مشکلات پوستی را به دنبال دارد.
١٠- از محصولات آرایشی و بهداشتی مخصوص پوستخودتان استفاده کنید.
درمان پوست چرب
مراقبت پوست چرب | چگونه از پوست های چرب محافظت کنیم ؟
منبع: مه شو /الو دکتر