دعوا در زندگی | چگونه در زندگی مشترک دعوا کنیم ؟
دعوا در زندگی : در زندگی مشترک چگونه باید دعوا کنیم ؟ دعوا در زندگی زناشویی چگونه است ؟ در اینجا با مقاله ای درباره ازدواج و زناشویی ، دعوا با همسر در خدمت شما هستیم. با ما همراه باشید.
دعوا با همسرم ، دعوا در زندگی
این طوری دعوا کنید!
خواهش می کنم وقتی این مطلب را می خوانید، عصبانیت خودتان را کنترل کنید و فوری گوشی تلفن همراهتان را که همزمان با این نوشته آن را هم مدام می خوانید، برندارید و زنگ بزنید روزنامه و زیرآب ما را بزنید و از نان خوردن بیندازیدمان!
صد بار در این صفحه نوشته ایم که زن و شوهر خوبی برای هم باشید و این قدر به هم گیر ندهید و روی اعصاب هم نباشید و از این قبیل؛ ولی از آن جا که بعضی از شما اصلا گوشتان بدهکار عرایض ما نیست، ما از رو رفتیم، القصه، نشستیم و از خودمان، فکرهای روشنی در وکردیم که یکی این بود که بگوییم خب، نازنینان! شما اگر حرف گوش نمی کنید و تا تَقّی به توقی می خورد با هم دعوا می کنید، اصلا بلدید چطور دعوا کنید؟! واقعا بلدید؟! معلوم است دعوا کردن هم مهارت می خواهد و شما هم خیلی بهتر از من و چند نفر دیگر می دانید که دعوا نمک زندگی است و اگر نباشد به جان عزیزتان اصلا زندگی نمی چسبد به کام آدم یعنی تا نمک زندگی نباشد کام آدم شیرین نمی شود!
ولی برای این که اندازه نمک را باید نگه داشت وگرنه کار دست آدم می دهد، تصمیم گرفتیم پیمانه ای به دست تان بدهیم تا نمک را به مقدار لازم به کار ببرید و خدای ناکرده در این فقره حساس، دچار اسراف نشوید. این که شما در دعوا با همسرجان چه کار بکنید که هم گربه هایی را که دم حجله رژه می روند به دست مبارکتان به قتل برسانید و هم پس لرزه های بعد از خربزه خوردن یا همان دعوای با همسر، حالتان را بد نکند، قلق دارد. در این مطلب به همین چیزها می پردازیم و تاکید می کنیم دعوا، نمک زندگی است ولی نمک به اندازه اش خوبه!
سر چیزی دعوا کنید که ارزش داشته باشد
خدایی اش دعوا سر دستپخت حاج خانوم و زبان مادرشوهر و … هم شد دعوا؟ حیف شما نیست سر این مسائل تکراری دعوا کنید. هر چه باشد دعوایی گفتند، خشونتی گفتند، نمی شود که سر کوچک ترین مسائل با هم بگو مگو کنید، این که اسمش دعوا نیست، خیلی که بشود به آن درجه داد تا پایان دبیرستان می آید بالا، بروید سراغ اختلاف نظرهای جدی درباره مهم ترین بخش های زندگی تان! یا درباره رویکرد تربیتی فرزندانتان و…
یک چیزی نگویید بعد نشود آن را جمع کنید
دعوا هم می کنید طوری دعوا کنید که طرف تهدید کرد که می رود دادگاه شکایت می کند، خیالی نباشد و مثل آب خوردن از کنارش بگذرید! نه این که کلی سابقه ناسزا گویی، توهین، تهمت و از این چیزها که اصلا برازنده شما نیست به پایتان ببندند و هیچ حقی هم نداشته باشید، خیلی اُفت دارد واقعا!
مثل عقده ای ها رفتار نکنید
مثل کسانی نباشید که تا پای دعوا به میان می آید، هر چیزی از هر زمانی یادشان می آید، می ریزند وسط یا به همه فک و فامیل طرف مقابل نیشی می زنند و نسبتی می دهند، باور کنید خیلی بی کلاسی است. خیلی تمیز و مرتب و متشخصانه درباره موضوع اختلاف تان حرف… نه ببخشید دعوا کنید.
نشان بدهید خیلی دموکراتید!
با رعایت حق طرف مقابل تان، نشان دهید که چه موجود روشن فکری هستید و دموکراسی را حسابی رعایت می کنید. این طوری افراد بیشتری رغبت پیدا می کنند با شما دعوا کنند، تازه کلی هم معروف می شوید!
بگویید در مغز مبارک تان چه چیزهای در رفت و آمد است
از این افرادی نباشید که فقط داد می زنند و ناسزا می گویند و هر چیزی گیرشان آمد این طرف و آن طرف پرت می کنند، آخرش هم معلوم نیست چه مسئله کوفتی این طوری از این رو به آن رویشان کرده است. دعوای فاخر آن است که بفرمایید توی سرتان چه می گذرد دقیقا؟ به عبارتی جواب منطقی برای این سوال داشته باشید: «چته تو؟!»
بساطتان را جمع کنید!
خوشتان بیاید یا نیاید، بساطی را که پهن کرده اید باید جمع کنید! نمی شود که ریخت و پاش های شما را اطرافیان جمع کنند. ولی خب بهتر است حالا که خشم تان فرو ریخته و بی بال و پر شده اید و هر چی توی دل و مغزتان کپک زده بود در این دعوای زن و شوهری ریختید روی دایره و به سلامتی قصد دارید به الاغ سواری شیطان پایان دهید، با ملایمت چهارطرف بساط را بگیرید و خوش و خرم به این بازی پایان بدهید.
بله درست است، بازی… امیدواریم همیشه در زندگی نقش های زیبا و خوبی بازی کنید.
راه حل های موثر در دعواهای زن و شوهری
برای آرام کردن همسر عصبانی بعد از پایان مشاجره چند راهکار وجود دارد که به کاربردن آنها ثمربخش است. تکنیک آینه یکی از این راهکارهاست.
چرا زن و شوهرها دعوا می کنند؟
دلیل اصلی و عمده اختلافات و جروبحث های زناشویی را باید در اختلافات فرهنگی دانست و اینکه تعریف ارزش ها از دید هر کدام از زن و شوهرها متفاوت است. بسیار زیاد شاهد هستیم که سردرگمی بین سنت و مدرنیته، محل اختلاف در زندگی زناشویی است. از دیگر عواملی که می توان به آن اشاره کرد، نداشتن مهارت های ارتباطی و حل مسئله در زن و شوهر است. با دانستن مهارت های زندگی، همسران می توانند یکدیگر را به راحتی درک کنند.
یکی دیگر از علل مشاجره و دعوا بین همسران، تلاش برای تغییر دادن رفتارهای یکدیگر است، وقتی یکی از همسران درصدد تغییر رفتار شریک زندگی اش برمی آید، ناخودآگاه باعث می شود که شریکش از خود مقاومت نشان دهد که این مقاومت و سپر دفاعی در دست گرفتن باعث جرو بحث در زندگی می شود.
کی دعوا کنیم؟
نمی شود یک زمان مشخص را به عنوان مناسب ترین زمان جر و بحث و مشاجره ذکر کرد، زیرا این بستگی به نوع سبک زندگی و تفاوت های فردی دارد و نمی توان برای همه زوج ها نسخه واحدی پیچید و مثلا گفت جر و بحث در صبح ها بهتر از شب هاست یا برعکس. مثلا ممکن است همسر تا دیر وقت سرکار باشد در نتیجه مسلما نمی توان در ساعات شب یا نیمه شب مشکلات را با او مطرح کرد
زندگی بدون دعوا
یا اینکه اگر شریک زندگی مان علاقه مند به بازی های فوتبال یا سریال های تلویزیونی باشد، نمی شود در حین تماشای برنامه های مورد علاقه با او مشاجره کرد اما باید این مسئله را یادآوری کرد که زن و مرد در صورت امکان در حضور والدین شان، در مهمانی های خانوادگی و دوستانه، مقابل فرزندان شان، در اماکن عمومی و در زمانی که سر کار هستند از مشاجره دوری کنند و اجازه ندهند که مسائل و مشکلات زندگی از حریم خصوصی شان تجاوز کند.
من نه تو
هنگام جر و بحث تلاش کنید از جملات « پیام من » استفاده کنید تا از جملات « پیام تو ». جملات در بردارنده « پیام من » یعنی اینکه از احساسات و هیجانات خودتان صحبت کنید، مثلا من حالا احساس خوبی ندارم، زمانی که از جملاتی استفاده می کنیم که همسرمان را مورد خطاب قرار می دهیم مانند تو درست رفتار نمی کنی این بلافاصله باعث می شود که شریک مان در حالت دفاعی قرار بگیرد و از خود مقاومت نشان دهد و به جای آنکه اوضاع آرام شود، بیشتر به سمت تنش پیش رود.
بعد از دعوا بنویسید
نامه نوشتن بعد از پایان دعوا و مشاجره در برخی از مواقع برای آرام شدن سنگین جو حاکم در خانه بسیار مفید است. از آن جهت که قبل از خواندن نامه توسط همسرمان، خودمان چند بار احساسات و عقایدمان را که روی کاغذ نوشته ایم، می خوانیم و جملاتی را که بار منفی دارد، اصلاح می کنیم و هنگامی که همسرمان مشغول خواندن نامه است به دلیل حضور نداشتن ما، او خودش را جای ما می گذارد که این کار به حل مسئله و پایان مشاجره کمک می کند.
گاهی اوقات تنها گذاشتن همسرمان بعد از جر و بحث (به اصطلاح روانشناسان به غار خود فرو رفتن ) در آرام کردن اوضاع مفید است، به خصوص در برخی از مشاجره ها که بعد از آن زن و شوهر نیاز به زمان دارند، باید این اجازه را داد که مدتی تنها باشند نه اینکه یکی از طرفین فضا را ترک کند و به خانه والدینش برود بلکه به بهانه خرید کردن یا پیاده روی مدتی از فضای خانه دور شوند. البته این پیشنهاد همیشه مفید نیست، زیرا ممکن است برخی از همسران دوست نداشته باشند که بعد از دعوا تنها باشند، زیرا آن را دلیل بی توجهی به خود می دانند و می خواهند با لحن آرام تر و به دور از تنش با شریک زندگی شان گفت وگو کنند.
کی آشتی کنیم؟
آنچه بعد از مشاجر ه ها باید در نظر گرفت، زمان مناسب برای آشتی کردن است. زن و شوهر ابتدا باید به خود اجازه دهند تا هیجانات شان فروکش کند زیرا وقتی در اوج هیجانات هستند، رابطه بین قشر عالی مغز ( کورتکس ) با قسمت مغز میانی ( مغز اولیه ) قطع می شود که در این مواقع فرد رفتارهای بدون فکر می کند در این اوقات هیچ کدام از زوج ها نباید به آشتی کردن رو آورد بلکه باید به خود و همسرشان زمان دهند و خود را آرام کنند و بعد از فروکش کردن احساسات با در نظر گرفتن مواضع طرف مقابل، مصالحه و مذاکره را آغاز کنند.
قهر نکنید
زنان به دلیل آنکه نسبت به مردان جزئی نگر و ریزبین هستند، احتمال آنکه مشکل را زودتر ببینند و شروع کننده بحث باشند، بیشتر است اما اینکه بگوییم همیشه زن ها آغاز کننده دعوا و مشاجرات هستند، تفکر قالبی است که متاسفانه جامعه به این مسئله دامن زده است. ما در فیلم و سریال ها بارها دیده ایم که زنان جر وبحث را راه انداخته اند اما در واقعیت همیشه به این صورت نیست، زیرا در مراجعان ما دیده شده که خیلی از آقایان نیز شروع کننده بحث و مشاجر ه ها هستند.
شیوه عصبانیت زن و مرد در گذشته های بسیار دور متفاوت بوده اما امروزه می بینیم که واکنش های زنان و مردان حین و بعد از دعوا و مجادله چندان تفاوتی ندارد. البته باید توجه داشت زنان از خشونت روانی بیشتری نسبت به مردان استفاده می کنند. قهر کردن از شیوه هایی است که زنان بعد از جر و بحث به کار می گیرند که در واقع سنگین ترین نوع خشم همین قهر کردن است، زیرا قهر رابطه را به سمت سردی و سنگینی می کشاند.
یک روش ساده برای حل همه دعواها
مناسب ترین شیوه برای آشتی کردن و پایان دادن به مشاجره های زناشویی استفاده از روش دیالکتیک است. پیش فرض این روش آن است که یک فکر یا یک جمله هم می تواند هم درست باشد و هم غلط. به کار بردن قیدهای احتمالی مانند گاهی، برخی اوقات و… در این روش بسیار دیده می شود و از قیدهای مطلق مثل همیشه، هیچ وقت پرهیز می شود. در روش دیالکتیک، مطلق اندیشی و باید و نباید ها وجود ندارد.
در دل این شیوه همدلی وجود دارد و احترام به تفاوت های فردی در آن نهفته است. این روش به ما می گوید همسر ما حتی بعد از دعوا هم انسان بدی نیست و مسلما دارای برخی ویژگی های مثبتی است که باعث برتری او نسبت به دیگران در انتخاب مان شده که می توان با تکیه روی آن خصوصیات پیشقدم آشتی کردن شد. مثلا اگر زوجی در باره مسئله پیش پا افتاده ای مثل اینکه عید امسال اول باید به خانه کدامیک از والدین بروند مشاجره کنند، به راحتی با این دیدگاه می توانند مسئله را حل کنند. مثلا عید امسال اول به منزل خانواده تو می رویم و عید سال آینده به دیدن خانواده من می رویم.
یک نسخه عالی برای آرام کردن همسر خشمگین
برای آرام کردن همسر عصبانی بعد از پایان مشاجره چند راهکار وجود دارد که به کاربردن آنها ثمربخش است. تکنیک آینه یکی از این راهکارهاست. در این روش ما فقط نقش یک مشاهده گر که فعالانه گوش می دهد را اجرا می کنیم. به بیان دیگر در این شیوه شما احساسات همسرتان را تایید می کنید بدون آنکه به آن چیزی را اضافه یا کم کنید. با استفاده از این تکنیک به شریک زندگی مان این مسئله را گوشزد می کنیم که او را درک می کنیم.
استفاده از تکنیک آینه جلوی تشدید عصبانیت را می گیرد. این در حالی است که اگر شروع کنیم به انتقاد کردن از همسرمان، او را تحریک کرده ایم که بیشتر عصبی شود و در این حالت او موضع دفاعی می گیرد و دفاع کردن باعث می شود که فرد عصبانی از گذشته ها و خاطرات برخی مسائل ناخوشایند را بیرون کشد و دوباره جر و بحث شدیدتر شود.
دعوای زن و شوهر
دعوا در زندگی | چگونه در زندگی مشترک دعوا کنیم ؟
منبع: سلامت نیوز./ آفتابی/ بیتوته