دوران بارداری

چاقی در بارداری | جدول اضافه وزن در دوران بارداری و راه های جلوگیری از اضافه وزن

چاقی در بارداری : چگونه در بارداری دچار اضافه وزن نشویم ؟ راه های جلوگیری از وزن بالا در بارداری چیست ؟ در اینجا با مقاله ای درباره دوران بارداری ، روش های جلوگیری از بارداری در خدمت شما هستیم. با ما همراه باشید.

 

 

چگونه در بارداری چاق نشویم

راه های کنترل وزن در بارداری ، چاقی در بارداری

 

 

دردسرهای زنان چاق در دوران بارداری

شاید برای بیشتر خانم‌ها، دوران بارداری و به دنیا آوردن یک موجود جدید، اتفاقی خاص و تکرار نشدنی باشد. یکی از نکته‌های مهمی که قبل از دوران بارداری برای برخی از خانم‌ها مشکلات خاصی ایجاد می‌کند، اضافه‌وزن و چاقی است. در این مطلب با معایب و خطرهایی که در اثر چاقی جنین و مادر را تهدید می‌کند و… بیشتر آشنا می‌شوید.

 

چاقی یکی از معضلات و دغدغه‌های مجامع بهداشتی جهان است. فقط در آمریکا، حدود ۶۵ میلیون زن دچار چاقی یا اضافه وزن هستند و این آمار رو به افزایش است.

 

عادت‌های بد غذایی و زندگی بی‌تحرک، دلیل عمده بروز این مشکل است و سلامت افراد در همه گروه‌های سنی به خصوص زنان را تهدید می‌کند و در صورتی که بارداری اتفاق بیفتد، مخاطرات فراوانی را در پی خواهد داشت.  به همین دلیل پزشکان باید در مورد خطرهای چاقی به زنان باردار یا زنانی که قصد بارداری دارند، هشدار بدهند.

 

انجمن زنان و زایمان آمریکا و کانادا در مورد چاقی و بارداری و پیشگیری از عوارض آن اعلام کرد اضافه وزن باعث بروز مشکلات متعددی در بارداری می‌شود بنابراین خانم‌ها باید به این موارد توجه بیشتری داشته باشند:

 

محققان معتقدند اضافه‌ وزن می‌تواند توانایی خانم‌ها را طی دوران بارداری سالم کاهش دهد. با ورود یک فرد تازه به بدن، احتمال بروز خطرهای خاصی وجود دارد و اگر چاق باشید، ممکن است افزایش فشارخون، دیابت و… را تجربه کنید. نتایج تحقیقات برخی دانشمندان فرانسوی در سال ۲۰۰۸ نشان داد احتمال وضع حمل زودتر از موعد در خانم‌های دچار اضافه‌وزن، بسیار زیاد است. یکی دیگر از احتمالات تولد نوزادی با نواقص مادرزادی است.

 

خطرها

زنان مبتلا به اضافه‌وزن یا چربی‌های موضعی به احتمال بیشتری با خطرهایی از جمله پره‌اکلامپسی و اکلامپسی مواجه می‌شوند. پره‌اکلامپسی به دلیل فشارخون بالا و وجود پروتئین در ادرار، به وجود می‌آید و اکلامپسی حالت خطرناک‌تر و جدی‌تر این بیماری است که می‌تواند فرد را تا مرحله تشنج و کما پیش ببرد. علایم اکلامپسی عبارتند از: سردرد، مشکلات بینایی، تورم در ناحیه دست‌ها و پاها و درد در قسمت‌های بالایی شکم.

 

اگر در معرض چاقی هستید و قصد باردار شدن هم دارید یکی از مهم‌ترین اقدام‌هایی که می‌توانید در کنار رژیم متعادل داشته باشید، معاینه‌های دوره‌ای منظم و تحت نظر پزشک است که خطر ابتلا به این مشکلات را به مراتب کاهش خواهد داد. دو خطر دیگری که متوجه خانم‌هایی با وزن اضافه هستند، فشارخون و دیابت دوران بارداری است. البته خانم‌هایی هم که وزن طبیعی دارند، گاهی دچار این مشکل‌ها می‌شوند که پس از تولد جنین خیلی زود از بین می‌روند اما یافته‌ها نشان می‌دهد فشارخون بالای خانم‌های دچار اضافه‌وزن، مدت‌ها بعد از زایمان نیز باقی می‌ماند. دیابت بارداری یا همان افزایش سطح قندخون، می‌تواند سلامت شما و جنینتان را به خطر بیندازد و دیابت بارداری بیش از نیمی از خانم‌های دچار دیابت بارداری و اضافه‌وزن، در مراحل بعدی زندگی هم باقی می‌ماند.

 

یکی دیگر از مشکلات خانم‌های با اضافه‌وزن، کم شدن شانس وضع حمل به شیوه طبیعی است. در سال‌های اخیر، بیشتر پزشکان توصیه می‌کنند که خانم‌ها زایمان طبیعی داشته باشند اما اگر چاق باشید، به احتمال بسیار زیاد باید زایمان طبیعی را فراموش کنید حتی سزارین برای خانم‌های چاق سخت‌تر است و بهبود پس از این عمل جراحی، دوره بسیار طولانی‌تری خواهد داشت.

 

وزن کم کردن و بارداری

«گی‌لین‌وود»، روزنامه‌نگار و محقق در مورد خانم‌ها می‌گوید: «بارداری برای همه خانم‌ها دوران هیجان‌انگیزی است؛ دوران هیجان و تجربه‌های نو.» اما این دوران برای خانم‌هایی با اضافه‌وزن زیاد، می‌تواند پر از نگرانی‌های لحظه به لحظه باشد. اگر شما هم اضافه‌وزن دارید و می‌خواهید باردار شوید، ممکن است تصمیم بگیرید ابتدا وزن خود را کاهش دهید و بعد باردار شوید. این تصمیم کاملاً عاقلانه است اما «گی‌لین» و همکارانش هشدار می‌دهند دقیقاً بعد از کم کردن وزن، باردار نشوید زیرا احتمال سقط جنینتان، بیش از ۷۰ درصد خواهد بود.

 

ایده‌آل‌ترین زمان ممکن برای کم کردن وزن، ۳ ماه قبل از اقدام برای بارداری است. خانم دچار اضافه‌وزنی که باردار می‌شود، احتمالاً مشکلات فیزیکی زیادی خواهد داشت پس سعی کنید در دوران بارداری، ورزش‌های مناسب این دوران را انجام دهید تا خطرهای ناشی از اضافه‌وزن کاهش یابد.

 

یک شبکه اطلاعاتی کنترل وزن زنان باردار در یک آمارگیری اعلام کرد افزایش وزن در دوران بارداری، طبیعی و بدیهی است و خانم‌ها نباید در این دوران وزن کم کنند. در نتیجه اگر بخواهید با اضافه‌وزن باردار شوید و در طول دوران بارداری هم به خاطر رساندن مواد مغذی و کالری کافی به جنین وزن بگیرید، وضعیتتان نگران‌کننده می‌شود.

 

اضافه‌وزن شانس باروری را کم می‌کند

خانم‌ها و آقایانی که اضافه‌وزن دارند، به طور قطع با موانع زیادی برای بچه‌دار شدن مواجه خواهند بود. در خانم‌ها ممکن است اضافه‌وزن، عادت ماهانه منظم و به دنبال آن تخمک‌گذاری را با مشکلاتی مواجه کند و تعیین زمان دقیق تخمک‌گذاری ناممکن خواهد شد.

 

اگر قصد بارداری دارید باید ابتدا به وزن مناسب برسید. شاخص توده بدنی مناسب برای بارداری باید زیر ۲۵ باشد

 

نتایج تحقیقات نشان می‌دهد در خانم‌های با اضافه‌وزن، تولید بافت چربی زیاد، باعث تولید استروژن بیش از حد می‌شود که می‌تواند نامتعادل شدن هورمونی را به دنبال داشته باشد. وزن زیاد در آقایان هم باعث تولید تعداد کمتر اسپرم خواهد شد.

 

مهم‌ترین دلایل ناباروری وقتی اضافه‌وزن دارید

طبق تحقیقات یک انستیتوی فرانسوی در سال ۲۰۰۹، شایع‌ترین دلیل ناباروری در خانم‌های چاق تولید استروژن بیش از حد و تخمدان پلی‌کیستیک هستند.

 

  • استروژن: سلول‌های چربی یا بافت‌های چربی باعث تولید استروژن بیشتر می‌شوند. مشکل اینجاست که اگر بدن استروژن زیادی تولید کند، باعث اختلال در عملکرد تخمک‌گذاری خواهد شد و روند بارداری را هم دچار مشکل خواهد کرد.

 

  • تخمدان پلی‌کیستیک: اختلال غدد درون‌ریز که با علایمی مثل چرخه‌های نامنظم قاعدگی، آکنه، افزایش موی بدن و گاهی عدم تخمک‌گذاری همراه است.

 

در خانم‌های با وزن ایده‌آل هم این نشانه‌ها دیده می‌شود اما آمار نشان می‌دهد ارتباط مستقیمی بین چاقی و ظهور این دو عامل و در نتیجه ناباروری وجود دارد.

 

نکته‌هایی که باید رعایت کنید

خانمی که قصد باردار شدن و در ضمن اضافه‌وزن هم دارد، باید حتماً همزمان زیر نظر متخصص زنان و تغذیه باشد. خوردن غذاهای کم‌چرب، مواد غذایی با فیبر زیاد مانند میوه‌ها، سبزی‌ها و غلات سبوس‌دار پیشنهاد بعدی متخصصان است. استرس نداشته باشید. داشتن استرس باعث می‌شود به ناسالم غذا خوردن و اصطلاحاً پرخوری عادت کنید. ورزش را با روزی ۳۰ دقیقه آغاز کنید. ورزش به کم کردن تدریجی وزن کمک و سیستم قلبی-عروقیتان را برای بارداری تقویت می‌کند.

 

 

 چگونه در بارداری چاق شویم

چاق شدن در ماه اول بارداری

 

 

خانم‌های باردار باید روزانه ۳۰۰ کالری با مصرف منابع پروتئین، کربوهیدرات، ویتامین و مواد معدنی به بدنشان برسانند پس روی غذاهایی با ارزش تغذیه بالا برنامه‌ریزی کنید؛ غذاهایی مانند گوشت ماهی، غلات و سبزی‌ها تا ضمن رساندن مواد مغذی به بدنتان، از اضافه‌وزن بیشتر جلوگیری کنید.

 

۷ نکته درباره چاقی و بارداری:

  1. اگر قصد بارداری دارید باید ابتدا به وزن مناسب برسید. شاخص توده بدنی مناسب برای بارداری باید زیر ۲۵ باشد.

 

  1. در برنامه روزانه‌تان انجام فعالیت‌های منظم ورزشی را بگنجانید. احتمالاً این کار باعث کاهش عوارض دوران بارداری می‌شود.

 

  1. احتمال ابتلا به بیماری‌های ریوی، دیابت بارداری، فشارخون بارداری در زنان باردار یا زنان چاقی که قصد بارداری دارند، افزایش می‌یابد. به علاوه چاقی یکی از مهم‌ترین عوامل بروز خطر قطع تنفس هنگام خواب است.

 

  1. احتمال بروز ناهنجاری‌های جنین خانم‌های چاق نسبت به خانم‌هایی که وزن مناسبی دارند، بیشتر است.

 

  1. معمولاً ارزیابی وضعیت سلامت جنین در ۱۴ هفتگی انجام می‌شود، اما خانم‌هایی که اضافه وزن دارند، باید در دوره ۲۰ و ۲۲ هفتگی نیز برای ارزیابی سلامت مراجعه کنند زیرا در خانم‌های چاق ارزیابی جنین در این هفته‌ها دقیق‌تر است.

 

  1. خانم‌های چاق بیشتر احتمال دارد که به صورت سزارین جراحی شوند و مشکلات ناشی از چاقی را در پی عمل جراحی تجربه کنند.

 

  1. در خانم‌های چاق خطر ابتلا به ترومبوآمبولی (اختلالات انعقادی عروقی) حتی پس از جراحی نسبت به خانم‌هایی که وزن طبیعی دارند، بیشتر است بنابراین باید قبل از شروع جراحی سزارین، پیشگیری‌های لازم انجام شود. به طور کلی چاقی و بارداری، عوارض بارداری را چندین برابر می‌کند.

 

اضافه وزن مجاز در دوران بارداری

داشتن رژیم غذایی متعادل و سالم به جنین شما کمک میکند مواد مغذی مورد نیازش را دریافت کرده و رشد سالم داشته باشد. اما واقعا چه مقدار کالری اضافی در دوران بارداری نیاز دارید؟

اگر چه در این دوران به مقداری کالری بیشتر از سابق نیاز دارید، اما بر خلاف باور عموم لازم نیست به اندازه دو نفر غذا بخورید.به طور متوسط زنان باردار تنها به ۳۰۰ کالری بیشتر در روز نیاز دارند. این مقدار کالری بیشتر به آنها کمک میکند در دوران بارداری وزن مناسبی به دست بیاورند.

 

از پزشک خود بپرسید چه مقدار وزن باید اضافه کنید. زنی که پیش از بارداری وزن متوسطی دارد باید در دوران بارداری، ۱۱ تا ۱۵ کیلوگرم وزن اضافه کند. زنانی که دارای کم وزنی هستند، در دوران بارداری باید ۱۲ تا ۱۸ کیلوگرم وزن اضافه کنند و زنانی که اضافه وزن دارند تنها ۶ تا ۱۱ کیلوگرم وزن باید اضافه کنند. به طور کلی باید در سه ماهه اول بارداری حدود ۱ تا ۱٫۸ کیلوگرم و در باقی دوران بارداری به ازای هر هفته ۴۵۰ گرم وزن اضافه شود.

 

اگر دوقلو باردار هستید باید در دوران بارداری ۱۵ تا ۲۰ کیلو گرم وزن اضافه کنید. این وزن به طور متوسط هفته ای ۰٫۶ کیلو گرم پس از افزایش وزن معمول در سه ماهه اول بارداری است.  در بارداری دوقلویی اهمیت ویژه ای دارد که به مقدار لازم، وزن اضافه کنید چون وزن شما بر وزن جنین تاثیر میگذارد و چون دوقلوها اغلب پیش از زمان مقرر متولد میشوند، وزن بیشتر هنگام تولد برای سلامتشان اهمیت دارد. هنگام بارداری دوقلویی باید بین ۳۰۰۰ تا ۳۵۰۰ کالری در روز دریافت کنید.

 

وزن اضافی در بدن زن باردار صرف چه میشود؟

  • کودک: ۳٫۶ کیلو گرم
  • جفت: ۰٫۹ تا ۱٫۳ کیلو گرم
  • مایع امنیوتیک: ۰٫۹ تا ۱٫۳ کیلو گرم
  • بافت سینه: ۰٫۹ تا ۱٫۳ کیلو گرم
  • خون: ۱٫۸ کیلو گرم
  • چربی ذخیره شده برای زایمان و شیردهی: ۲٫۲ تا ۴ کیلو گرم
  • رحم: ۰٫۹ تا ۲٫۲ کیلو گرم
  • کل وزن اضافی: ۱۱ تا ۱۵٫۸ کیلو گرم

 

آیا کاهش وزن در دوران بارداری بی خطر است؟

اگر زنی اضافه وزن زیادی در بارداری داشته باشد، پزشک او ممکن است کاهش وزن را برایش توصیه کند. فرد تنها باید تحت نظر پزشک وزن کم کند اما در اکثر موارد در حین بارداری نباید وزن کم شود یا رژیم لاغری صورت گیرد.

 

چگونه در دوران بارداری مقدار مناسبی وزن به دست آوریم؟

اگر پزشک توصیه میکند در حین بارداری وزن اضافه کنید، نکات زیر به شما کمک میکند:

 

  • ۵ تا ۶ وعده غذایی کم حجم در روز مصرف کنید.
  • میان وعده ساده و سریع مانند مغزهای گیاهی، کشمش، پنیر و کراکر، برگه های میوه و ماست یا بستنی بخورید.
  • کره بادام زمینی را بر روی نان تست، کراکر، سیب، موز یا کرفس بمالید و بخورید. یک قاشق چایخوری کره بادام زمینی حدود ۱۰۰ کالری و ۷ گرم پروتئین به شما میدهد.
  • شیر بدون چربی به سیب زمینی پوره، نیمروی همزده و غلات صبحانه اضافه کنید.
  • افزودنی هایی مانند کره، مارگارین یا کره های گیاهی، پنیر خامه ای، خامه ترش، پنیر و آب گوشت به غذای اصلی خود اضافه کنید.

 

اگر در حین بارداری وزن بیش از حد اضافه کردیم، چه کنیم؟

اگر وزنی بیش از آن چه پزشک توصیه کرده بود به دست آوردید، با پزشک راجع به آن صحبت کنید. در بیشتر موارد باید تا زایمان صبر کنید و پس از آن وزن اضافی را کاهش دهید.

 

در اینجا چند توصیه برای آهسته کردن فرایند اضافه وزن آمده است:

  • اگر فست فود مصرف میکنید، غذاهای کم چرب مانند سینه مرغ کباب شده با سیب زمینی و کاهو (بدون سس یا مایونز)، سالاد با سس کم چرب، نان ساده و یا سیب زمینی کبابی سفارش دهید. از غذاهایی مانند سیب زمینی سرخ کرده، غذاهای حاوی پنیر پیتزا یا مرغ و جوجه سوخاری بپرهیزید.

 

  • از محصولات لبنی کامل (چربی گرفته نشده) اجتناب کنید. شما به حداقل چهار سهم محصولات شیر در روز نیاز دارید اما باید از شیرهای ۱ تا ۲ درصد چربی استفاده کنید که میزان کالری و چربی دریافتی تان را تا حد قابل توجهی کاهش میدهند. همچنین پنیر یا ماست بدون چربی یا کم چرب استفاده کنید.

 

  • نوشیدنیهای شیرین را محدود کنید. از مصرف نوشیدنیهای شیرین مانند نوشابه، آب میوه، چای سرد، لیموناد یا نوشیدنیهای پودری که مقدار زیادی کالری بدون ارزش غذایی دارند خودداری کنید. به جای این گزینه ها میتوانید از نوشیدن آب، آب معدنی و ماء الشعیر بدون شکر لذت ببرید بدون این که کالری زیادی دریافت کرده باشید.

 

  • هنگام پخت غذا به آن نمک اضافه نکنید. نمک موجب احتباس آب در بدن میشود.

 

  • میان وعده های پر کالری و شیرین را محدود کنید. کوکی ها، شکلاتها، دوناتها، کیکها، شربتها، عسل و چیپس سیب زمینی همگی مقدار بسیار زیادی کالری و مقدار بسیار کمی ارزش غذایی دارند. به جای مصرف این مواد از میوه های تازه، ماست کم چرب، کیک میوه ای یا میان وعده های کم کالری دیگر بهره ببرید.

 

  • حد تعادل در مصرف چربی را حفظ کنید. چربیها عبارتند از روغن، مارگارین، کره، سس، مایونز، خامه، پنیر خامه ای و از این قبیل موارد. گزینه های کم چرب را به جای آنها انتخاب کنید.

 

  • غذا را به شیوه سالم بپزید. غذاهای سرخ شده در روغن یا کره کالری و چربی زیادی دارند. روش هواپز، کبابی، آبپز و بخار پز از جمله سالمترین شیوه های پخت غذا هستند.

 

  • ورزش در حد متوسط میتواند به سوزاندن کالری اضافی کمک کنند. راه رفتن یا شنا کردن معمولا برای زنان بارداری بی خطر و مفید است. پیش از شروع ورزش، از پزشک خود بپرسید چه ورزشی برایتان مفید است.

 

 

چگونه در دوران بارداری لاغر شویم

زنان چاق

 

چاقی در بارداری | جدول اضافه وزن در دوران بارداری و راه های جلوگیری از اضافه وزن

 

 منبع  : سیمرغ / تبیان

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا