علائم سقط جنین | چگونه بفهمیم جنین سقط شده
در دوران بارداری چه علائمی نشانه ی سقط جنین است ؟ از کجا بدانیم جنین سقط کردیم ؟ در ادامه ی این مقاله با نشانه ها و علائم سقط جنین در خدمت شما هستیم. در ادامه با ما همراه باشید.
استراحت بعد از سقط جنین , علائم سقط جنین
علائم سقط جنین چیست؟
فرقی نمیکند چند روز یا چند هفته از خانه کردنش در رحم شما گذشته باشد. از دست دادن او، حتی اگر هنوز تکانهایش را در دلتان احساس نکرده باشید، غمناک است. سقط جنین، تنها تهدیدی برای سلامت مادر نیست، بلکه روان او را هم در معرض آسیبهای جدی قرار میدهد. آسیبهایی که گاه تنها با مداخله روانشناسان و روانپزشکان، میتوان آنها را از میان برد.
هر مادر، در دوره بارداریاش، بارها نگرانی از دست دادن جنین را احساس کرده و گاهی نشانههای بیخطر را با نشانههای تهدید کنندهای که از سقط جنین خبر میدهند، اشتباه گرفته. اگر شما هم یکی از مادرانی هستید که به خاطر داشتن تجربه سقط جنین یا مشاهده نشانههای مشکوک در اولین تجربه بارداریتان، نگران این اتفاق هستید، این مطلب را بخوانید. ما در ادامه، نشانههای خطرسازی که خبر ناخوشایندی را با خود به همراه میآورند، به شما معرفی میکنیم.
میدانید سقط جنین یعنی چه؟
اگر سن بارداری شما از ۲۰ هفته گذشته است، به جای نگران سقط جنین بودن، باید مراقب دیگر مسائل دوران بارداری باشید. سقط جنین، به معنای از دست رفتن جنین در ۲۰ هفته ابتدای بارداری است و این اتفاق، ناخواسته و خود به خود رخ میدهد. تجربه سقط جنین، برای هر زنی، فارغ از روحیات، سن یا شرایط، ناخوشایند است و احتمال ابتلا به اضطراب، افسردگی و برخی دیگر از اختلالات روانی، با پشت سر گذاشتن این تجربه، بالا میرود.
همه چیز عادی است؟
گرچه خونریزی غیرطبیعی، یکی از نشانههای سقط جنین است؛ اما برخی از زنان بدون مشاهده این نشانه، فرزند خود را از دست میدهند. وقتی دهانه رحم بسته شده است، امکان خروج خون ناشی از سقط جنین به وجود نمیآید. پس تصور نکنید سقط جنین، همیشه با خونریزی همراه است.
کاری از دستتان ساخته است؟
جواب این سوال منفی است. حتی اگر آرام آرام راه بروید؛ خانه نشین شوید یا دست به دامان مکملها و ویتامینها شوید، باز هم نمیتوانید جلوی این اتفاق را بگیرید. سقط جنین در اغلب موارد، اجتنابناپذیر و پیشبینی نشده است و گاهی در لحظهای که انتظارش را ندارید، شما را غافلگیر میکند.
کامل از بدنتان خارج نشده؟
سقط جنین ناقص، نیاز شما به مداخله پزشکی را افزایش میدهد. چراکه در مواردی جنین از دست میرود، اما برخی از بافتها در رحم باقی میمانند و پزشکتان باید برای خارج کردن این بافتها از بدن، دست به دامان راههای تخصصی شود. اما وقتی جنین و جفت بهطور کامل از رحم و بدن زن بیرون میرود، خطری جسم مادر را تهدید نمیکند و بعید است که نیازمند جراحی یا روشهای تهاجمی دیگر شود.
فراموش کردهاید که سقط شده؟
گاهی نشانههای بارداری در میانه راه از میان میروند، ضربان قلب جنین با سونوگرافی شنیده نمیشود و حتی جواب آزمایش برداری، منفی میشود، اما با وجود همه این موارد، مادر هیچ نشانهای که حاکی از سقط شده باشد را تجربه نکرده است. برخی از زنان از احساسی شبیه خراشیده شدن دیواره رحم در این زمان خبر میدهند اما برخی دیگر، متوجه وجود کوچکترین نشانه مشکوکی نمیشوند.
باز هم جنین تان سقط شده؟
با وجود همه مراقبتهایی که از یک مادر باردار میشود، برخی از زنان چندین بار متوالی این اتفاق را تجربه میکنند. سقط جنین مکرر، به دلایل مختلف و حتی به دلیل وجود عوامل ناشناخته رخ میدهد و درصورتی که مادر، بیشتر از سه دفعه متوالی دچار آن شود، لزوم انجام بررسیهای کامل پزشکی، بیش از پیش احساس میشود.
نزدیکی بعد از سقط جنین , چگونه بفهمیم جنین سقط شده
مراقبتهای پزشکی در صورت سقط جنین
در صورت وجود علائم سقط جنین، پزشک با معاینۀ لگن، سونوگرافی و آزمایش خون، سقط جنین را تشخیص میدهد. هدف اصلی مراقبت و درمان در زمان سقط و دوران پس از آن، جلوگیری از خونریزی و عفونت است. در اغلب موارد، بدن زن تمام بافتهای مربوط به حاملگی را دفع میکند. اگر سقط جنین در اوایل بارداری رخ دهد، این احتمال که بدن به تنهایی فرایند سقط جنین را کامل کند بیشتر است. اگر تمام بافتهای مربوط به حاملگی دفع نشود، سقط جنین ناقص رخ میدهد که در این حالت برای جلوگیری از خونریزی و عفونت، نیاز به درمان خواهید داشت. برای خارج کردن بافتهای باقیمانده معمولاً از سه روش زیر استفاده میشود:
انتظار و تحت نظر گرفتن مادر: در این روش هفت تا ۱۴ روز صبر میکنند تا جنین سقطشده به شکل طبیعی توسط بدن دفع شود. درصورتیکه این فرایند به صورت کامل انجام نشود، ممکن است پزشک به سراغ روشهای دیگری برود.
قرصهایی برای کمک به خارج کردن بافتها: در این روش، پزشک با تجویز قرصهای واژینال پروستاگلاندین، باعث تخلیه شدن محتویات رحم میشود. با توجه به شرایط، ممکن است پزشک یک قرص دیگر با نام میفپریستون تجویز کند که پس از آن، تخلیۀ رحم بهتر اتفاق میافتد.
عمل جراحی کورتاژ برای تخلیۀ رحم: در این روش، رحم با عمل کورتاژ تخلیه میشود. این عمل معمولاً با بیحسی موضعی انجام میشود، اما گاهی نیز ممکن است بیهوشی عمومی لازم باشد. در این عمل، دهانۀ رحم به آرامی باز میشود و بافتهای باقیمانده از طریق ساکشن خارج میشود. به این عمل اصطلاحاً اتساع و تخلیه یا کوتاژ تخلیهای میگویند.
در مواردی که منتظر ماندن برای دفع خودبهخود بافتهای باقیمانده باعث ایجاد مشکل میشود مانند خونریزی زیاد یا عفونت، پزشک ممکن است بدون انتظار برای دفع، تصمیم به عمل کورتاژ برای تخلیۀ بافت باقیمانده بگیرد.
خارج کردن بافت از طریق کورتاژ و ساکشن
در صورت خارج نشدن کامل بافت جنین و جفت از رحم پس از سقط جنین، پزشک از روشی به نام کورتاژ برای خارج کردن بافت باقیمانده استفاده خواهد کرد. در این روش، پزشک ابتدا واژن و دهانۀ رحم را با یک مادۀ ضدعفونیکننده تمیز خواهد کرد، سپس با استفاده از یک وسیلۀ فلزی نازک، دهانۀ رحم را باز خواهد کرد، مگر اینکه دهانۀ رحم از قبل به خاطر خروج مقداری بافت گشاد شده باشد. در این روش نیازی به بیهوشی عمومی نیست و برای فرد یک داروی آرامبخش تجویز میشود و تحت بیحسی موضعی قرار خواهد گرفت. سپس پزشک از طریق روش ساکشن یا با استفاده از روش قدیمی و استفاده از ابزار، بافت باقیمانده را خارج خواهد کرد.
در روش ساکشن، پزشک با استفاده از یک لولۀ پلاستیکی توخالی که وارد رحم میکند، بافتهای باقیماندۀ جنین و جفت را توسط مکش از رحم خارج خواهد کرد و در روش قدیمی کورتاژ، پزشک با استفاده از وسیلهای شبیه قاشق، به آرامی بافتهای جنین را از دیوارۀ رحم جدا و از رحم خارج میکند. خارج کردن بافت، کمتر از ۱۰ دقیقه طول میکشد و کل عمل در حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه زمان میبرد. در برخی موارد، اگر سقط جنین در سه ماهۀ دوم اتفاق افتاده باشد، ممکن است نیاز به عملی به نام اتساع و تخلیه باشد که در این حالت علاوه بر ساکشن، لازم است پزشک با استفاده از فورسپس و ابزارهای بیشتر، نسبت به جدا کردن و خارج کردن بافت اقدام کند و در انتها اگر Rh خون مادر منفی باشد، به او پادتن Rh تزریق خواهد شد.
اقدامات لازم پس از خروج بافت جنین
اگر خروج بافت به صورت خودبهخود یا با مداخلۀ جراحی صورت گیرد، به مدت یک روز یا بیشتر، گرفتگی عضلانی مشابه عادت ماهانه وجود دارد و برای یک تا دو هفته خونریزی اندکی نیز وجود خواهد داشت. بهتر است برای خونریزی از پد یا نوار بهداشتی استفاده شود و برای گرفتگی عضلانی، استامینوفن و ایبوبروفن مصرف شود. از رابطۀ جنسی، شنا کردن، تمیز کردن واژن، استفاده از تامپون و داروهای واژینال، حداقل برای دو هفته و تا زمان توقف کامل خونریزی باید پرهیز کنید. در طول این دوره به احتمال زیاد، پزشک برای جلوگیری از عفونت، آنتیبیوتیک یا سایر داروها را تجویز خواهد کرد. اگر شروع به خونریزی شدید کردید؛ به معنی آغشته به خون شدن یک پد در طول یک ساعت، یا در صورت وجود علائم عفونت مانند تب، درد، ترشحات بدبو از واژن یا احساس ضعف، گیجی و حواسپرتی، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید یا به اورژانس مراجعه کنید. اگر خونریزی شما افزایش یافته است و احساس ضعف، گیجی یا حواسپرتی میکنید، احتمالاً دچار شوک شدهاید. در این شرایط هرچه سریعتر به اورژانس مراجعه کنید.
بهبود وضعیت روحی شما پس از سقط جنین
از دست دادن جنین طی بارداری واقعهای تلخ و غمانگیز است. بسیاری از زوجها پس از سقط جنین احساس ناراحتی میکنند. این حس کاملاً طبیعی است، بنابراین به خودتان برای بهبودی زمان بدهید. خانواده و دوستان در این شرایط میخواهند به شما آرامش بدهند، اما در واکنش مناسب به این رویداد با مشکل مواجه هستند. در صورت امکان به آنها بگویید که به پشتیبانی و حمایتشان نیاز دارید و روی کمکشان حساب کردهاید. سقط جنین میتواند چالش فیزیکی و احساسی زیادی برای شما و همسرتان ایجاد کند. در طول این مدت، فشار و استرس زیادی را تحمل خواهید کرد. برخی از افراد نیز خود یا همسرشان را مقصر سقط جنین میدانند. هرچند بعید به نظر میرسد هر یک از آنها مبادرت به انجام کاری کرده باشد که منجر به سقط جنین شود یا از انجام اقدامی برای جلوگیری از آن دریغ کرده باشد. به خاطر داشته باشید که شما هنوز این شانس را دارید که در آینده نوزاد سالمی به دنیا آورید.
بارداری مجدد بعد از سقط جنین
نگرانی بابت وقوع دوبارۀ سقط جنین در بارداری بعدی امری قابل درک است، اما متخصصان یک سقط ناخواستۀ جنین را لزوماً علامتی برای وجود مشکل در مادر یا پدر تلقی نمیکنند. در هر صورت، برای بارداری بعدی شاید مجبور شوید کمی صبور باشید و منتظر بمانید. در هر یک از شرایط سقط ناخواسته، با کمک دارو یا روشهای درمانی و جراحی پس از چهار تا شش ماه، چرخۀ عادت ماهانۀ شما دوباره شروع خواهد شد. برخی متخصصان معتقدند که پس از این عادت ماهانه میتوانید برای بارداری مجدد اقدام کنید، اما گروهی دیگر توصیه میکنند که یک دورۀ دیگر از عادت ماهانه را نیز طی کنید. بنابراین زمان بیشتری برای بهبودی جسمی و روحی نیاز خواهید داشت. در این مدت باید از روشهای جلوگیری از بارداری استفاده کنید، زیرا ممکن است شما دو هفته پس از سقط جنین، تخمکگذاری کنید و امکان بارداری مجدد وجود داشته باشد.
نکات مهم سقط جنین
علائم سقط جنین | چگونه بفهمیم جنین سقط شده
منبع : مادرشو – نی نی سایت