خواص میوه ها و سبزیجاتنکات آشپزی آسان

نحوه صحیح شستشوی سبزیجات | شستن سبزی با نمک

شست و شوی سبزیجات بسیار مهم و موثر است. سبزیجات علاوه بر مفید بودن میتواند گاهی به دلیل شست و شوی نامناسب ، ناقل ویروس ها و میکروب های زیان باری باشد. در ادامه مراحل شست و شوی صحیح سبزیجات و نکاتی در این باره را بیان خواهیم کرد.

شستن سبزی با نمک

شستن سبزی با سرکه

 

مناسب ترین روش برای شستشو و سالم سازی سبزیجات

 

شستشو و سالم سازی سبزیجات , سبزیجات یکی از فسادپذیرترین محصولات کشاورزی است. این محصول در مزرعه ممکن است با مدفوع حیوانات و یا جریان فاضلاب ها و غیره آغشته شود، لذا به سادگی می تواند انگل پذیر باشد.

روش صحیح و علمی ضدعفونی کردن سبزیجات

 

برای جلوگیری از مبتلا شدن به انگل ها و یا بیماری های روده ای حتما” سبزیجاتی را که می خواهیم بصورت خام مصرف نماییم بایستی به طریق زیر سبزیجات را سالم سازی نموده و بعد مصرف نماییم.

 

یک متخصص تغذیه اظهار داشت: برای آبیاری سبزیجات، جوانه غلات و محصولات سالادی ممکن است

از آب های آلوده و کودهای انسانی و حیوانی استفاده شود و علاوه بر آن،

حیوانات اهلی و وحشی در مزارع کشت سبزیجات و غلات رفت و آمد می کنند،

پس محصولات کشاورزی به انواع و اقسام تخم انگل ها و میکروب ها آلوده هستند

و مصرف کنترل نشده آن ها به صورت خام اعم از سبزی خوردن، سالاد فصل،

تزیین ظرف غذا، کاهو، هویج، کلم، گل کلم و جوانه غلات باعث ابتلا به انگل های روده

و بیماری های عفونی روده ای مثل انواع اسهال ها، حصبه، وبا و شبه حصبه شود.

اهمیت گندزدایی سبزیجات

وی ادامه داد: برای گندزدایی و از بین بردن میکروب ها، یک گرم (نصف قاشق چایخوری)

پودر پرکلرین ۷۰ درصد را در ظرف پنج لیتری پر از آب ریخته کاملا حل کنید تا محلول گندزدایی کننده به دست آید،

تصریح کرد: باید سبزی انگل زدایی شده را برای مدت پنج دقیقه در محلول گندزدایی کننده قرار داد تا میکروب های آن کشته شوند.

به گفته ایشان، در صورت در دسترس نبودن پرکلرین می توانید

از یک قاشق مرباخوری آب ژاول ۱۰ درصد یا دو قاشق مرباخوری آب ژاول ۵ درصد استفاده کنید.

این متخصص تغذیه تصریح کرد: از سایر گندزداهای موجود دارای مجوز از وزارت بهداشت نیز می توان

مطابق دستورالعمل مندرج بر روی آن ها هم می توان استفاده کرد.

سبزی گندزدایی شده را باید مجددا با آب سالم شست تا باقیمانده کلر یا ماده گندزدا از آن جدا شود و سپس مصرف کرد.

 

روش شستن کلم پیچ

نحوه صحیح شستشوی سبزیجات

 

آیامراحل شستشوی سبزیجات را میدانید؟

دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد: خرد کردن زیاد سبزیجات و در معرض هوا قرار دادن آن‌ها باعث از بین رفتن ویتامین‌های موجود در سبزیجات می‌شود.

توصیه می‌شود جهت پخت سبزیجات ابتدا آب را تا حدود ۶۰ درجه سانتی‌گراد گرم کرده و سپس سبزیجات داخل آن ریخته شود زیرا حرارت آب باعث از بین رفتن آنزیم‌هایی می‌شود که می‌توانند ویتامین‌ها را از بین ببرند.

این گزارش حاکی است سبزی‌ها به دلیل احتمال از بین رفتن مواد مغذی و همچنین ایجاد مواد سرطان زا نباید به مدت طولانی سرخ شوند و اضافه روغن نباید به داخل ظروف اصلی برگردانده شود.

گفتنی است، بهتر است تخته آماده‌سازی گوشت از سبزی‌ها جدا باشد و به جای تخته‌های چوبی از پلاستیک‌های فشرده استفاده شود و در صورت استفاده از تخته‌های چوبی، بعد از کار باید آن‌ها را به دقت شسته و سطح آن را با لایه‌ای نازک از نمک بپوشانند.

شستشوی سبزی ۴ مرحله دارد

سبزی‌ها از جمله گروه‌های غذایی هستند که مصرف روزانه ۲ تا ۴ واحدشان توصیه می‌شود اما شستشوی آن‌ها از موارد مهمی است که عدم دقت در آن می‌تواند سبزی‌ها را به یک تهدید جدی برای سلامت بدن تبدیل کند، بنابراین بهتر است برای شستشوی آن‌ها ۴ مرحله اشاره‌شده در ادامه را بخوانید.

مرحله پاک‌سازی سبزیجات

تمام برگ‌ها و ساقه‌های زرد، خشک و کهنه را بگیرید و گل‌ولای موجود در سبزی را از آن جدا کنید.

مرحله انگل زدایی سبزیجات

به ازای هر لیتر آب، ۳ تا ۵ قطره مایع ظرف‌شویی اضافه کنید و طوری آب را هم بزنید که کف کند. حالا سبزی‌های پاک‌شده را در این محلول بریزید. پس از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه، آب را به آرامی خالی کنید و سبزی را در سبدی بریزید.

مرحله میکروب‌زدایی سبزیجات

برای از بین بردن میکروب‌های احتمالی، به سبزی که در آب غوطه‌ور است، مواد ضدعفونی‌کننده بر پایه کلر بیفزایید. البته بهتر است طبق دستورالعملی که روی بسته‌بندی مایع ضدعفونی‌کننده درج‌شده، سبزی‌ها را با آن بشویید.

مرحله آبکشی سبزیجات

بهتر است برای اطمینان از نماندن ترکیب‌هایی که در دو مرحله قبلی استفاده کرده‌اید روی سبزی‌ها، بار دیگر آن‌ها را در آب غوطه‌ور کنید و دوباره داخل سبدی بریزید تا سبزی‌ها کاملا تمیز و برای مصرف اعضای خانواده آماده شوند.

خرد کردن زیاد سبزیجات و در معرض هوا قرار دادن آن‌ها باعث از بین رفتن ویتامین‌های موجود در سبزیجات می‌شود .

توصیه های شش‌گانه

۱- با وجودی که بسیاری از متخصصان مصرف مایع ظرف‌شویی را برای مرحله انگل زدایی سبزی‌ها (در درازمدت) زیان‌بار می‌دانند، نباید این مرحله را حذف کرد زیرا سبزی‌های کشت شده در کشور حتماً دارای تخم انگل هستند که فقط با انجام این مرحله از بین می‌روند. در این خصوص، وزارت بهداشت از میان بد و بدتر، بد را انتخاب کرده است.

۲- دمای آب مصرفی برای شستشوی سبزی‌ها چندان اهمیتی ندارد اما برای حفظ تازگی، بهتر است سبزی‌ها را با آب خنک بشویید.

۳- از آنجا که در مرحله دوم تخم انگل‌ها به سطح آب می‌آیند، بهتر است آب را به آرامی خالی کنید و در پایان سبزی‌ها را در سبد بریزید و برای انجام مرحله سوم آماده کنید.

۴- توصیه می‌شود تمام سبزی‌های برگی را (از کاهو گرفته تا کلم برگ)، نه فقط سبزی خوردن، با این روش بشویید و فراموش نکنید که هر چه برگ سبزی‌ها پهن‌تر باشد، احتمال آلوده بودنشان بیشتر خواهد بود.

۵- هرگز سبزی‌ها را نشسته داخل یخچال نگذارید (حتی برای چند دقیقه). البته نباید سبزی نشسته وارد خانه شود اما در صورت نداشتن امکان اجرای این توصیه، بهتر است سبزی‌ها بعد از انجام تمام مراحل توصیه‌شده شسته و بعد از خارج شدن آب اضافی، در یخچال قرار داده شوند.

۶- این سختگیری‌ها برای سبزی‌هایی است که خام خورده می‌شوند و پوست محافظی ندارند که هنگام مصرف لازم باشد گرفته شود. اما می‌توان سبزی‌هایی مانند هویج، سیب‌زمینی و پیاز را فقط با آب شست.

سبزی را خشک کنیم یا منجمد؟

هر ۲ روش خشک کردن یا فریز کردن سبزی می‌تواند معایبی را به دنبال داشته باشد و بخشی از ریز مغذی‌های موجود در سبزی را از بین ببرد. البته ممکن است نوع ماده مغذی که در هر یک از این روش‌ها از بین می‌رود، متفاوت باشد. به عبارت ساده‌تر، در روش خشک کردن بخش قابل‌توجهی از ویتامین C سبزی‌ها از بین می‌رود و در عوض مقداری از املاح آن‌ها حفظ می‌شوند. این در حالی است که وقتی شما سبزی تازه را فریز کنید و پس از مدتی آن را از حالت انجماد درمی‌آورید، حالت اکسیداسیون ضعیفی در سبزی رخ می‌دهد و این اکسیداسیون باعث می‌شود که برخی از املاح موجود در سبزی، تغییر ظرفیت بدهند و در نتیجه حجم املاح موجود در سبزی کاهش یابد.

توصیه می‌شود جهت پخت سبزیجات ابتدا آب را تا حدود ۶۰ درجه سانتی‌گراد گرم کرده و سپس سبزیجات داخل آن ریخته شود زیرا حرارت آب باعث از بین رفتن آنزیم‌هایی می‌شود که می‌توانند ویتامین‌ها را از بین ببرند .

با این توصیف می‌توان گفت که خشک‌کردن یا فریزکردن سبزی‌های تازه برای بالابردن مدت زمان نگهداری آن‌ها، باعث از بین رفتن حجمی از ریزمغذی‌ها و املاح موجود در سبزی‌ها می‌شود و معمولاً نمی‌توان یکی از این ۲ روش را بر دیگری برتری داد. به همین دلیل توصیه می‌شود در صورت امکان و برای بهره از تمام مواد مغذی و مفید موجود در سبزی‌ها، تا جایی که می‌توانید این گروه از مواد غذایی را به صورت تازه خریداری و مصرف کنید.

بد نیست این نکته را هم بدانید که مقاومت ویتامین‌ها و املاح مختلف موجود در سبزی‌ها در برابر عوامل مخرب مانند حرارت، نور و اکسیداسیون با یکدیگر متفاوت است. از نظر علم تغذیه، حساس‌ترین ویتامینی که به سرعت در اثر حرارت دادن سبزی‌ها از بین می‌رود و تخریب می‌شود، ویتامین C است و ویتامین B3 یا نیاسین هم جزو مقاوم‌ترین ویتامین‌ها در برابر عوامل مخرب مانند حرارت و اکسیداسیون بالا محسوب می‌شود.

 

دستورالعمل سالمسازی سبزیجات

شستن سبزی با نمک

نحوه صحیح شستشوی سبزیجات | شستن سبزی با نمک

منابع : ایسنا

هفته‌نامه سلامت

سلامتیران

تبیان

beytoote.com

persianv.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا