بهداشت و سلامت

سپسیس نوزاد چیست | علائم و راه های درمان

سپسیس نوزاد چیست : سپسیس نوزاد یعنی چه ؟ علائم سپسیس نوزاد چیست ؟ در اینجا با مقاله ای درباره بهداشت و سلامت ، راه های درمان عفونت خون در نوزادان در خدمت شما هستیم. با ما همراه باشید.

 

 

سپسیس نوزادی pdf

سپسیس نوزاد چیست ، سپسیس نوزادی ppt

 

 

۳ نوع سپسیس نوزادی را بشناسید.

بیماری سپسیس در نوزادان نوعی عفونت جدی است که توسط باکتری‌ها ایجاد می‌شود. این باکتری‌ها از راه‌های گوناگون نوزاد را آلوده می‌کنند به‌طوری که حتی ممکن است با بوسیدن نوزاد این بیماری به او منتقل شود. البته این بیماری روش‌های درمانی مختلفی دارد که ما از دکتر حجت درخشان‌فر، متخصص کودکان و نوزادان، درباره این روش‌ها و همچنین روش‌های تشخیص انواع سپسیس پرسیدیم.

 

بی‌توجهی به بیماری نوزاد یا هر مشکلی در درمان باعث بروز مشکلات و عوارضی برای نوزاد می‌شود چون عفونت از طریق خون به تمام نقاط بدنش پخش می‌شود. بنابر‌این اگر نوزادی به دنبال سپسیس، دچار مننژیت یا عفونت پرده‌های مغز شود، دچار ناشنوایی، نابینایی، عقب‌افتادگی ذهنی و کاهش بهره هوشی می‌شود. حتی ممکن است این عفونت کشنده باشد چون بچه هنوز ضعیف است و ایمنی کاملی ندارد. بنابر‌این پدر و مادر‌ها حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنند تا او تشخیص دهد که نوزاد نیاز به بستری شدن دارد یا نه.

 

درمان سپسیس زودرس

از ریه نوزادان مبتلا به سپسیس عکس گرفته می‌شود تا از نظر عفونت ریه به دنبال بیماری سپسیس بررسی شوند. . همچنین این نوزادان حتما باید از نظر کشت خون و گرفتن مایع مغزی- نخاعی مورد آزمایش قرار بگیرند. نوزادان مبتلا به سپسیس زودرس باید بستری ‌شوند و معمولا برای آنها چرک‌خشک‌کن‌های مختلفی تجویز می‌‌شود. ممکن است فشار‌این بچه‌ها افت کرده باشد که با دارو‌های مختلف فشار‌شان را به حد مطلوب می‌رسانند. درمان این نوع سپسیس معمولا با آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند آمپی‌سیلین و جِنتا مایسین به مدت ۱۰ تا ۱۴ روز صورت می‌گیرد.

 

در‌واقع اگر بچه‌ای به سپتیس زودرس مبتلا شود، ۱۰ تا ۱۴ روز حداقل در بیمارستان بستری می‌شود. اگر مننژیت هم به دنبال سپسیس نوزاد را درگیر کرده باشد، درمان ممکن است تا ۲۱ روز هم ادامه پیدا کند.

 

درمان سپسیس دیررس

در نوزادان مبتلا به این نوع سپسیس هم برای تشخیص قطعی بیماری، کشت خون و کشت مایع مغزی-نخاعی گرفته می‌شود. بر همین اساس دکتر درخشان‌فر می‌گوید: معاینه فیزیکی استخوان‌ها در این نوزادان باید با دقت بیشتری صورت بگیرد چون شانس عفونت استخوان در آنها بیشتر است. همچنین از آنها آزمایش ادرار گرفته می‌شود که ممکن است به صورت معمولی انجام می‌شود یا سوپراپوبیک (سوزنی را از زیر ناف وارد مثانه کرده و از ادرارشان نمونه‌برداری می‌کنند تا آن از نظر وجود عفونت بررسی شود).

 

باکتری‌هایی که باعث سپسیس دیر‌رس می‌شوند، مشابه نوع زودرس هستند اما علاوه بر آن باکتری‌ها، باکتری‌های دیگری هم ممکن است در ایجاد این بیماری دخیل باشد مانند استرپتوکوک پنومونیه یا مننگوکوک. این بچه‌ها هم بستری می‌شوند و درمان‌شان با آمپی‌سیلین و سفالوسپورین نسل سوم صورت می‌گیرد و اگر مننژیت وجود داشته باشد، ونکومایسین را هم به آنها اضافه می‌کنند.

 

 

درمان سپسیس در کودکان

راههای درمان سپسیس

 

 

درمان سپسیس بیمارستانی

این متخصص کودکان و نوزادان درباره درمان این نوع سپسیس می‌گوید: درمان سپسیس بیمارستانی یا نوع سوم هم مانند انواع قبلی تشخیص داده می‌شود. علاوه بر اینکه آنها را با ترکیبی از ونکومایسین یا نفی‌سیلین به همراه جِنتامایسین درمان می‌کنند. معمولا این بچه‌ها به آنتی‌بیوتیک‌های مختلف مقاوم هستند.

 

جالب است بدانید که میزان سپسیس در نوزادان زودرس ۶ برابر بیشتر از سایر بچه‌ها است. علت این مسئله کامل نبودن سیستم ایمنی نوزاد نارس و اقامت طولانی در بیمارستان است. چون بچه‌هایی که با وزن کم متولد می‌شوند، روز‌های بیشتری باید در بیمارستان بمانند. همین نگهداری در بیمارستان ممکن است احتمال ابتلا به نوع سوم سپسیس‌های بیمارستانی را در بچه‌ها افزایش دهد.

 

این بیماری راه پیشگیری ندارد و مادر تنها زمانی که متوجه شد کیسه آبش پاره شده، ضربان قلب جنین تند شده و یا خودش تب دارد باید فورا به پزشک مراجعه کند. سپسیس اگر به خوبی درمان شود عوارضی به دنبال ندارد.

 

سپسیس در نوزادان چیست؟

سپسیس یا عفونت خون یک بیماری جدی است که معمولاً به وسیله باکتری به وجود می آید ووضعیتی است که در آن بدن با یک عفونت جدی می جنگد.سپسیس یاعفونت خون موقعی اتفاق می افتد که باکتری در ریه، روده ها، مجاری ادراری و مثانه، سمی تولید می کند که به سیستم ایمنی بدن و ارگانها و بافتهای بدن، حمله می کند.

 

اگر شما در وضعیت سپسیس قرار بگیرید، در وضعیت کم شدن فشار خون خواهید بود که به آن شوک گفته می شود. این وضعیت یا بدلیل سیستم های دفاعی بدن و یا بدلیل مواد سمی که به وسیله عوامل عفونی مثل باکتری، ویروس و یا قارچ ها به وجود می آیند حاصل می شود.سپسیس می تواند بسیار خطرناک باشد به این دلیل که اگر درمان نشود، برروی کلیه ها، ریه ها، مغز و گوش اثرات خطرناکی میگذارد.

 

سپسیس یا عفونت خون در هر فرد ودر هر سنی اتفاق می افتد ولی بیشتر در شیرخواران کم سن ونوزادان که سیستم ایمنی بدنشان به اندازه کافی رشد نکرده است و عفونت خیلی دیر از بدنشان دفع می شود و افرادی با سیستم ایمنی ضعیف مثل HIV بیشتر وشایع تر است.اگر درجه حرارت مقعدی شیرخوارویا نوزاد شما ۴/۱۰۰ فارنهایت یا ۳۸ درجه سانتیگراد باشد و علائمی شبیه خواب آلودگی، کم اشتهایی و مشکل تنفسی داشته باشد، توصیه می کنیم که حتما به پزشک مراجعه شود.

 

در کودکان بزرگتر علائم سپسیس یا عفونت خون امکان دارد شامل تب(دهانی) بالای ۵/۹۹ فارنهایت و یا ۵/۳۷ درجه سانتیگراد باشد و هم چنین خواب آلودگی، تحریک پذیری و شکایت از احساس گرما یا گرگرفتگی باشد. در پزشکی اصطلاحی به نام FUO هست که به تبی گفته می شود که به ۳۸ درجه و بالاتر می‌رسد و بیش از ۱۴ روز طول می‌کشد. علت این تب‌ها معمولا در شرح حال کودکان بیمار، معاینات بالینی و آزمایشات آنها پیدا نمی‌شود.

 

اماشایع‌ترین علت FUO در کودکان بیماری‌های عفونی، بیماری‌های روماتولوژی و بدخیمی‌ها هستند. از عفونت‌هایی که می‌توانند به صورت FUO ظاهر شوند، بیماری‌هایی مانند بروسلّوز، سایتومگال ویروس و انواع هپاتیت‌ها هستند.

 

بیماری‌هایی هم وجود دارند که امکان دارد فقط با تب خود را نشان دهند مانند آرتریت روماتوئید جوانان، بیماری‌لوپوس،‌ تب روماتیسمی و بیماری کاوازاکی. در کودکان کمتر از ۵ سال هر کودکی که بی‌علت تب کند و یک یا دو علامت بیماری کاوازاکی را نشان دهد، برای او اکوی قلب انجام داده می شود. ۱۰ درصد از تب‌هایی که علتی برای‌شان پیدا نمی‌شود بدخیم هستند و تب‌هایی که به صورت FUO در کودکان ظاهر می‌شود شامل بیماری‌های لنفومای هوچکین،‌لنفومای غیر هوچکین، انواع لوسمی‌، سارکوم یووینگ و نوروبلاستوما هستند.

 

اگر علت تب مشخص نشد، آزمایش‌هایی از کودک گرفته می شود که شامل آزمایش شمارش کامل سلول‌های خونی،‌تعداد پلاکت، آنزیم‌های کبدی، آزمایش ادرار،‌کشت ادرار، کشت خون، رادیوگرافی قفسه سینه و تعدادی تست‌های روماتولوژی مانند فاکتور روماتوئید و کمپلمان می‌شود.کودکان مبتلا به سپسیس باید حداقل ۱۰ روز در بیمارستان بستری شوند و آنتی‌بیوتیک به آنها تزریق شود مخصوصا کودکانی که سن‌شان پایین است.

 

خوب است بدانید همه بچه‌ها ممکن است به هر طریقی دچار سپسیس شوند و این بیماری در همه فصل‌ها شایع است.
بعضی از علائم و نشانه های سپسیس یا عفونت خون در نوزادان و کودکان:

 

۱-بی اشتهایی و اشکال در غذا خوردن
۲-تب (بالای ۴/۱۰۰ درجه فارنهایت و ۳۸ درجه) یا گاهی پایین آمدن غیرطبیعی درجه حرارت بدن

۳-ناتوانی و سستی و بی ارادگی
۴-لتارژی

۵-کاهش تن صدا (مثل گرفتگی صدا)
۶-تغییرات ریتم قلب یا تاکی کارد است (سپسیس زودرس) و یا برادی کارد است (سپسیس دیررس) و سپسیس معمولاً با شوک همراه است.

۷–تنفس سریع یا دیسترس تنفسی
۸-آپنه (سیکلی که به مدت ۱۰ ثانیه تنفس نوزاد قطع میشود)
۹-زردی

 

سپسیس چیست

درمان عفونت در خون نوزادان

 

سپسیس نوزاد چیست | علائم و راه های درمان

 

منبع: نینی سایت / مرکز پارسیان مهرپرور /نی نی بان / کودک پرس

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا