بهداشت و سلامت

عصب کشی دندان یا روت کانال چیست؟ و چه زمانی باید انجام شود

عصب کشی دندان  : عوارض عصب کشی دندان ها چیست ؟ چه زمانی عصب کشی باید انجام شود ؟ در اینجا با مقاله ای درباره بهداشت و سلامت ، عوارض عصب کشی دندان ها ، و زمان عصب کشی در خدمت شما هستیم. با ما همراه باشید.

 

 

عصب کشی دندان جلو

درد عصب کشی دندان , عصب کشی دندان

 

 

مواقع لزوم عصب کشی دندان چه زمانی است؟

عصب کشی دندان که همان درمان کانال ریشه است مانند هر نوع مراقبت و اقدام  زمان مناسبی دارد که زودتر و دیرتر انجام شدن ان می تواند سلامت دندان ها را به خطر بیاندازد. این نوع درمان روی کانالهای ریشه توسط دندان پزشک انجام می شود که در ادامه شرح داده شده است.

درمان کانال ریشه که در اصطلاح عام عصب کشی نامیده می شود، به وسیله دندان پزشک روی کانال های ریشه که داخل دندان های طبیعی قرار دارند، انجام می شود. سوالی که همیشه بیماران از ما می پرسند، این است که چه زمانی عصب کشی برای دندان ها لازم می شود؟ آیا هر دندانی که درد می کند باید عصب کشی شود؟ آیا ممکن است دندانی که درد ندارد عصب کشی نیاز داشته باشد؟ در این مطلب، پاسخ این پرسش ها را خواهید گرفت.

 

همه چیز درباره ی عصب کشی

درد دندان یکی از اصلی ترین  معیار تشخیص برای انتخاب درمان عصب کشی است ولی تنها عامل نیست. همه انواع دردهایی که در دهانتان احساس می کنید، باعث عصب کشی نمی شوند. کیفیت درد، مدت درد، محل درد و علل شروع و ادامه درد عواملی هستند که دندان پزشک براساس آنها، علت درد را تشخیص می دهد و برای آن درمان لازم را در نظر می گیرد بنابراین در پاسخ به تک تک سوالات در مورد جنبه های مختلف درد، سعی کنید خوب فکر کنید و دقیق جواب دهید.

امکان دارد دندان درد نداشته باشد اما با معاینات و آزمایشی که دندان پزشک انجام می دهد، به این نتیجه برسد که دندان به درمان کانال ریشه (عصب کشی) نیاز دارد. بیشتر دندان هایی که به تست های حرارتی یا الکتریکی که دندان پزشک انجام می دهد، پاسخ نمی دهند، چنین شرایطی دارند.

گاهی اوقات بیماران محل درد را در دندان های خود حس می کنند اما بعضی از این دردها ممکن است شبیه دردهای دندانی باشند یا دردهای دندانی را تقلید کنند. سینوزیت در دندان های فک بالا ممکن است به صورت درد احساس شود. حتی در ابتلا به سینوزیت ممکن است در فشار و ضربه به دندان ها درد احساس شود. سردردهای میگرنی هم ممکن است به صورت دندان درد احساس شوند در حالی که دندان ها سالم اند و نیاز به عصب کشی ندارند.

بعضی از موارد از دردهای دندانی هم وجود دارد که دردها علت دندانی دارند ولی درمان مورد نیاز آنها عصب کشی نیست. مثلا حساسیت دندانی شیوع زیادی بین افراد دارد. در افراد دچار حساسیت دندانی، با تغییرات دمایی (مثل خوردن مواد خوراکی سرد) دندان ها به خصوص دندان های قدامی، بیشتر در ناحیه طوق دچار درد کوتاه و ناگهانی می شوند. حساسیت دندانی معمولا به عصب کشی نیاز ندارد و با درمان هایی مانند استفاده از خمیردندان های ضدحساسیت یا با کاربرد موادی که ممکن است دندان پزشک استفاده کند، درمان می شود. امروزه کاربرد لیزر هم برای درمان حساسیت های دندانی مطرح شده است.

ممکن است برخی اوقات  هم درد به دلیل گیرغذایی و مشکلات پرکردگی های قبلی یا روکش های قبلی ایجاد می شود و درمان این دردها هم با رفع این مشکلات و نه عصب کشی صورت می گیرد.

درمان کانال ریشه  یا همان عصب کشی گاهی به دلایل غیر عصب کشی هم ممکن است انجام شود. مثلا دندان پزشک یک دندان زنده سالم را به دلیل اینکه پایه روکش چند واحدی طویل صورت می گیرد و احتمال بروز مشکلات کانال ریشه در آینده برای آن خیلی بالاست، عصب کشی می کند.

 

 

 عصب کشی دندان درد دارد

فیلم عصب کشی دندان

 

 

کدام دندان؟ کدام درد؟

به طور عمومی و معمول دردهای خود به خود دندان با تحریک های حرارتی  که ممتد باشند و دردهایی که شب ها شروع می شوند منشاء دندانی دارند. دندان پزشک با معاینه دهان و رادیوگرافی می تواند این موارد نیاز به عصب کشی را حتی اگر علامتی نداشته باشند، تشخیص دهد. به طورکلی تشخیص نیاز به عصب کشی برای یک دندان به وسیله دندان پزشک و بر پایه توصیف های بیمار از شکایت اصلی خود (که معمولا درد است) انجام می شود ولی دندان پزشک برای تشخیص دقیق تر ممکن است تست های تکمیلی روی دندان ها انجام دهد و از دندان ها رادیوگرافی اشعه ایکس تهیه کند.

مجموع این داده ها برای تشخیص و پیش بینی اینکه آیا دندان به درمان کانال های ریشه (عصب کشی) نیاز دارد یا نه استفاده می شود.

 

عصب کشی یا روت کانال چیست؟ روند درمان عصب کشی به چه صورت است؟

دکتر لیلا جباری و دکتر افشین میرمحمد صادقی:

عصب‌کِشی  یا درمان ریشه «روت کانال تراپی» معالجه عصب دندان (پالپ) است. درمان ریشه عملی است که در طی آن مواد عفونی و عصب موجود درمغز دندان برداشته می‌شود تا دندان از آسیب میکرب‌ها در آینده در امان باشد.

کانال ریشه و حفره مغز دندان که به آن مربوط است حفره‌های آناتومیکی در دندان هستند که به طور طبیعی بافت‌های عصبی و رگ‌های خونی و بافت‌های سلولی دیگری را در خود جای می‌دهند.

در صورتیکه پوسیدگی دندان در مراحل اولیه درمان نشود و پوسیدگی از مینا عبور نموده و به عاج گسترش یابد در ادامه می تواند به فضای پالپ گسترش یابد. ورود میکروب ها به پالپ دندان باعث ایجاد التهاب در پالپ شده و این التهاب باعث افزایش حجم پالپ می شود. با توجه به اینکه پالپ دندان یک محفظه بسته است، التهاب باعث افزایش شدید فشار داخلی آن می شود. این افزایش فشار، منجر به فشار آمدن به پایانه های عصب دندان شده و درد دندان شروع می شود.

هنگام عصب کشی دندان پزشک بعد از برداشتن پوسیدگی ها یا نسج دندانی، به کانال هایی که داخل ریشه دندان قرار دارند، دسترسی پیدا می کند و ابتدا پالپوتومی صورت می گیرد یعنی با سوراخ کردن سقف پالپ و جاری شدن خون، فشار داخل پالپ کاهش پیدا کرده و درد کم می شود. (تعداد کانالها بستگی به دندان دارد مثلاً دندان نیش تک کاناله است ولی دندان آسیا سه یا چهار کانال دارد.)

کانال های پالپ فقط حاوی عصب نیستند و حتی در بعضی موارد عصب آنها ممکن است به علت کاهش خونرسانی، از بین رفته باشد، اما باکتری ها و محصولات آنها در این کانال ها وجود دارند. به علاوه، عروق خونی، سلول های مختلف و حتی احتمالاً عروق لنفی در این کانال ها وجود دارد. این کانال ها که با پوسیدگی یا ورود میکروب ها آلوده شده اند، عفونت را تا پای ریشه می برند و باعث می شوند در اثر واکنش های التهابی، استخوان دور ریشه دچار التهاب و تحلیل شود و از بین برود.

کاری که دندان پزشک انجام می دهد، این است که جلوی این روند را قبل از اتفاق افتادن بگیرد یا اینکه بعد از اتفاق افتادن، آن را درمان کند. این کار با خارج کردن محتویات کانال ریشه و تمیز کردن آنها، شکل دادن کانال های ریشه به نحوی که مواد دارویی شستشودهنده تا انتهای کانال ها برسد و در آخر با پرکردن کانال های ریشه طوری که کاملاً بسته شوند و امکان عبور میکروب ها و محصولاتشان از مسیر آنها کاهش یابد، انجام می شود.

در عصب‌کشی این مواد به طور کامل برداشته و تخلیه می‌شوند و سپس تمیز و شکل‌دهی  شده و با محلول شست‌وشو، عفونت‌زدایی می‌شوند و سپس کانال  ریشه پر می شود. تاج دندان نیز با مواد ترمیمی پر می گردد.

 

 

هزینه عصب کشی دندان

عوارض عصب کشی

عصب کشی دندان یا روت کانال چیست؟ و چه زمانی باید انجام شود

 

منبع : الو دکتر / نمناک / مجله سلامت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا